Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск

ген. Олександър Сирски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск. Това твърди техният командир Олександър Сирски. По думите му, на места те са се придвижили до 3 км през последното денонощие.

Генерал Сирски съобщи за боеве край село на север от град Суджа, което отстои на 11 км от рурско-украинската граница. Боеве се водят на фронт с ширина от десетки километри.

По информация на руската агенция ТААС, украинските войски са унищожили мост на река Сейм, край градчето Глушково, с което се затруднява евакуирането на хиляди местни жители, започнало преди няколко дни.

Промените в стратегическата и оперативната обстановка са били обсъдени по телефона между украинския главнокомандващ Сирски и най-висшия американски военен - председателя на Съвета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ Чарлз Браун.

Сирски е изложил на Браун най-належащите нужди на украинската армия от оръжие и бойна техника.

По информация на говорителя на белия дом Джон Кърби, в близките дни Вашингтон ще обяви нова оръжейна пратка за Киев.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Троян започва Българският фестивал на сливата

В Троян тази вечер с празнично шествие започва Българският фестивал на сливата. Той ще продължи до 23 септември. Празничното шествие ще тръгне в 18.15 ч. от Малкия пазар, ще премине по централната улица в Троян и ще завърши на площад "Възраждане“ където е официалното откриване на  фестивала. В продължение на четири дни за гостите са предвидени улица на..

публикувано на 20.09.24 в 08:23
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Политическото разделение ще рефлектира като обществено в урните

Агиткаджийството по дребни теми ни е завладяло и тази поляризация ще се излее в урните. Политическото разделение ще рефлектира като обществено, коментира политологът Ивайло Илиев в интервю пред БНР. "Ние няма как да очакваме тези избори да оздравят тези системи, за да имаме доверие като граждани. К ой е основния въпрос, на който с гласа..

публикувано на 20.09.24 в 08:16

Австрия изпрати още полицаи на унгарско-сръбската граница

Австрийското министерство на вътрешните работи снощи изпрати още 30 полицейски служители на унгарско-сръбската граница за подкрепа на унгарците при охраняването на границата, като освен служители бяха изпратени и нови превозни средства и термографични камери, предаде АПА. Разполагането на австрийски полицаи на унгарско-сръбската граница е..

публикувано на 20.09.24 в 08:04

Проверка на ДАНС установи, че България не е замесена в случая с взривените пейджъри

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция "Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", е установено по безспорен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на описанието на..

публикувано на 20.09.24 в 07:55

ДАНС: В България не са внасяни, нито изнасяни от взривените пейджъри

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция "Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", е установено по безспорен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените на 17.09.2024 г. в Ливан и..

публикувано на 20.09.24 в 07:54

Италианските евродепутати са гласували против използването на западни оръжи от Украйна срещу Русия

Италианските евродепутати са гласували против използването на западни оръжия от Украйна срещу Русия. Резолюцията бе приета от Европарламента  с 425 гласа "за", 131 "против" и 63 "въздържал се" на пленарна сесия в Страсбург. ЕП: Да се позволи на Украйна да използва западни оръжия срещу военни цели в Русия Представтелите на Италия в..

публикувано на 20.09.24 в 07:48

БНР кани партиите и коалициите за подписване на споразумение за изборите

Българското национално радио кани партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в кампанията за парламентарните избори на 27 октомври, да подпишат споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР.  Поканата е за днес от 10 до 17 часа, в сградата на БНР - София, на бул. "Драган Цанков" 4. Проект на споразумението..

публикувано на 20.09.24 в 07:34