Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преслава Преславова с обич и поклон пред един от последните романтици в киното

Екшън героите и класическите актьори като Делон - всички са герои, но последните са естествени!

Още за забележимо екранно присъствие, чар, деликатност и френски финес на Делон

Много френска музика в този брой на Нощен Хоризонт -  емблематични и разпознаваеми песни, изпълнени от звездата на френското, европейското и световното кино Ален Делон, който напусна нашия свят миналата неделя на 88 годишна възраст. Един харизматичен Скорпион, с много чар и подкупващи сини очи. Спечелил доверието на зрителя към ролите, които е изиграл, към образите, които и изградил и създал неразрушима връзка на любов и преданост от страна на публиката. 

Почина Ален Делон, легендата на световното кино. Поклон!

Може би "Черното лале" е филмът, с който българите ще запомнят този красив френски актьор с леко дрезгав глас и добри маниери. Ловък, хитър, винаги успява да се изплъзне на преследвачите и да очарова жените. Забележимо екранно присъствие, чар, деликатност и френски финес. 

Един от последните романтици в киното. Едни от последните филми, в които режисьорът е спрял действието и е обърнал камерата към лицето, за да се вгледаме във вътрешния свят на героя и да разпознаем част от себе си там.

"Цяла Франция, цяла Европа и всички почитатели на Ален Делон са споделили в социалните мрежи, че тъжат за него, няма и как да е другояче, защото това е една икона на френското кино, както го нарече и френсикят президент Макрон, сподели в "Нощен Хоризонт" Преслава Преславова, кинокритик и киножурналист


"В периода между 1957 г., когато изгрява първият филм, в който се снима Ален Делон и 70- те години имаше много филми, над 80 са филмите се негово участие. Това е хубаво за нас зрителите, защото те са запечатали този човек с абсолютно магнетичен чар и с безспорни актьорски умения - няма друг като Ален Делон!

Делон е имал много трудно детство, зад привидно успешната му кариера и живот с много жени, с много филми, но той на 3 или 4 години е даден за осиновяване в приемно семейство, той самият много дълго време се колебае между родителите, които са го отгледали и биологичните си родители, дори има един период в живота си, в който иска да стане месар като приемния си баща...

Кариерата му и връзката му с киното започва много трудно, бил е много буйно дете и е изключван 6 пъти от различни училища, така че не е било лесно да си Ален Делон...

Но все пак кариерата му се отваря и първото му участие е във филма - "Когато в това е замесена жена" на режисьора Ив Алегре през 1957 година. След години вече работи с много известни френски режисьори, които намират в него различни страни. Работи със световни имена от киното, разказа още Преславова.

По думите и красотата, и талантът на Ален Делон му проправят пътят в киното - комбинацията от двете го прави истински актьор. 

Има много общо между новите екшън-герои днес и мъжете актьори от класическото европейско кино от миналото и това е, че влизат в сърцето на хората със своя героизъм, със своите геройски постъпки, а разликата е, че днешните екшън-герои са създадени така, че да се харесват повече на по-младата публика, докато при героите от миналото ги има така обичаните от нас качества като джентълменство, обаятелни са, имат осанка, те са естествени в мъжката си красота, не демонстрират само мускули като днешните супергерои, допълни кинокритичката.

Още по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55

В село Кърпачево ще се проведе международно туристическо обучение

Сдружение „Деветашко плато“ организира от 10 до 12 септември международно туристическо обучение за създаване на нови продукти за развитие на туризма в селските райони.  Обучението ще се проведе в старата мелница в село Кърпачево, която беше превърната преди няколко години в образователен център.  В него ще участват партньори на..

публикувано на 08.09.24 в 05:48

Луксозно издание на Рибния буквар отбелязва 200 години от създаването му

Сдружение "Българска история" отбеляза 200 години от публикуването на първия български учебник, написан на разговорен език и със светско съдържание, познат на всички българи като "Рибния буквар". Луксозното юбилейно издание се отличава с паралелно напечатани оригинални и осъвременени текстове. Негов редактор е докторът по история Теодор Борисов...

публикувано на 06.09.24 в 17:21

Поредицата "Седемте хълма" възкресява паметта за Пловдив

"Южнобългарска хроника" на Димитър Мантов е част от библиотека "Седемте хълма", посветена на Пловдив. Това е втората книга от автора, която е включена в поредицата. Другите заглавия от библиотека "Седемте хълма" са "Този шарен Пловдив" от Георги Райчевски, "Ескадронът" от Стефан Дичев, "Хълмът" от Димитър Кирков, "Да живей съединението"..

публикувано на 06.09.24 в 14:38