Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на дежурен кабинет за първична помощ – проблем на Силистра от 10 години

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

Повече от десет години един проблем в Силистра не може да намери своето решение - липсата на дежурен кабинет за първична извънболнична помощ. Това е единственият областен град, в който такъв липсва.

В основата са липсата на воля от страна на държавата да упражни контрол и желание от страна на общопрактикуващите - такъв кабинет да бъде организиран.

Към днешна дата има малка светлина в тунела след запитвания в пленарна зала към министъра на здравеопазването и последващи проверки и от НЗОК, и от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Проблемът е сериозен, защото ако имате здравословен проблем, който не е животозастрашаващ и ако е почивен или празничен ден, вероятността личният ви лекар да вдигне телефона и да окаже съдействие е по-малък от 50%.Така сте оставен без избор и се отправяте към Спешното отделение. Вие ще се изнервите, ако се наложи да чакате, защото има някой друг, който е по-спешен от вас, или обратното – да бъде изтърван пациент, докато на вас ви слагат лепенка или ви бият инжекция с обезболяващо.

Говорено е много за такъв дежурен кабинет от страна на местни и държавни власти, отстрана на медиите, но резултат, който да е в интерес на пациентите, няма.

Отговори започва да търси и народният представител от Силистренска област Маргарита Генчева.

След проверката на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" остава усещането, че РЗОК е тази, от която зависи разкриването на дежурен кабинет за първична извънболнична помощ в Силистра.

Междувременно в Силистра Маргарита Генчева е провела редица срещи, една от които с председателя на Общинския съвет, относно Диагностично-консултативния център, който е познат на силистренци като поликлиниката, тъй като местният парламент е негов принципал.

Запитване отправихме и към РЗОК-Силистра и получихме следния отговор:

"Съгласно нормативната уредба, общопрактикуващият лекар предприема мерки за осигуряване на достъп до медицинска помощ извън обявения си работен график на здравноосигурените лица чрез няколко изчерпателно посочени способи. Само един от тях е чрез дежурен кабинет, като правната регламентация не създава задължение за разкриване на такъв.

Всички общопрактикуващи лекари на територията на РЗОК-Силистра при сключване на индивидуалните си договори са избрали и декларирали, че ще изпълняват обслужване индивидуално чрез 24-часово осигуряване на консултации по телефона, осъществяване на необходимите дейности в амбулаторията или в дома на пациента по преценка на общопрактикуващия лекар".

Според същата нормативна уредба, ако тези условия не се изпълняват от страна на личните лекари, то това се счита за нарушение на договора, който имат с РЗОК и подлежат на санкция, но ако има подадена писмена жалба.

До този момент, въпреки недоволството на силистренци, подадени жалби няма, а всеки общопрактикуващ лекар продължава да получава по 27 стотинки за пациент от пациентската си листа заради това, че е на разположение 24/7.

По темата преди време коментар направи и председателят на Сдружението на семейните лекари в Силистра д-р Стелияна Величкова:

"Не са семейните лекари тези, които трябва да създадат такава структура. Това е регламентирано в Закона за лечебните заведения".

Но се пропуска текст от същия този Закон, според който и семейните лекари могат да организират създаването на дежурен кабинет за първична извънболнична помощ, защото всеки семеен лекар е самостоятелна единица лечебно заведение.

Желанието е на първо място - според д-р Енчо Василев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ.

Но и да има такъв кабинет, е нужно Министерство на здравеопазването да отработи проблемните моменти в неговата работа, коментира д-р Даниела Костадинова, бивш управител на МБАЛ – Силистра.

Проблем ще бъде и липсата на кадри, ако личните лекари решат да наемат медицински специалисти, вместо те да дават дежурства, защото има прогноза, че до няколко години ще има срив и в тяхната система поради горна възрастова граница – над 65 години.

Целия репортаж на Незабравка Кирова в предаването "12+3" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Делойт": На всеки 1000 български граждани се падат по 668 жилища

Според последния Глобален индекс на собствеността на международната консултантска компания "Делойт" на всеки 1000 български граждани се падат по 668 жилища, като България е с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европа.  Това дава възможност за голяма печалба от недвижими имоти в страната ни, отбелязват експерти...

публикувано на 29.09.24 в 17:09

С детски карнавал завърши Празникът на плодородието в Кюстендил

С детски карнавал с участието на над 200 малчугани от 6-те ОДЗ-та приключи тридневният Празник на плодородието, органииран от Общината в Кюстендил и Института по земеделие край града. Заради лошото време програмата беше преместена в залата на Общинския театър. Третият ден от Празника на плодородието беше посветен специално на децата, за..

публикувано на 29.09.24 в 17:08

Десет улици във врачанския квартал "Бистрец" са подготвени за асфалтиране

Десет улици във врачанския квартал "Бистрец" вече са подготвени за асфалтиране, съобщиха от Община Враца. В квартала се изпълнява мащабна програма за обновяване на инфраструктурата, която беше разрушена от водния цикъл и поройни наводнения. Следващата седмица във врачанския квартал "Бистрец" ще бъдат асфалтирани десет улици. Освен..

публикувано на 29.09.24 в 15:41
Силвио Берлускони в Сената в Рим, октомври 2022 г.

В Италия почетоха Силвио Берлускони с филателно издание

В Италия издадоха възпоменателна пощенска марка за политика и предприемач Силвио Берлускони, който 4 пъти е бил премиер на страната.  Филателното издание излиза на рождения му ден -  29 септември. Пощенката марка, посветена на Берлускони, е с тираж над 350 000 броя и с цена от 1,25 евро.  Дело е на Филателния център към Държавния печатарски институт и..

публикувано на 29.09.24 в 15:27
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан, съобщава правителствената пресслужба след свиканата от премиера Димитър Главчев среща с представители на ресорни институции. Започва подготовката за евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат близкоизточната страна. Паралелно се разглеждат възможностите и за други..

публикувано на 29.09.24 в 15:11

Засилен интерес към безплатните кардиологични прегледи в Бургас

При засилен интерес премина инициативата на сдружение "Младите лекари“ за безплатни кардиологични прегледи в Бургас. Инициативата е по повод Световния ден на сърцето и се проведе на открито до Експозиционен център "Флора“. Под мотото "С любов за моето сърце" лекари кардиолози, пулмолози и ендокринолози даваха консултации на възрастни и на млади..

публикувано на 29.09.24 в 14:42
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Новите технологии да се вкарват разумно, а не на основата на идеология

Новите технологии да се вкарват разумно,  а не на основата на идеология. За това призова в ефира на БНР Кузман Илиев, икономически експерт и председател на неправителствената организация "България може".  "Има икономически изгоден начин да бъдат внедрени.  Разумно е да се мисли стратегически и нещата да се случват поетапно – да се извеждат от..

публикувано на 29.09.24 в 14:15