Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада

4
Снимка: Личен архив

Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада е гост в 62-ти епизод на рубриката "Америка- илюзии и релности"

"Когато казах на моята баба, че ще ходя в кулинарно училище, имаше едно дълго мълчание и след това тя ми каза, че дядо ми е ходил в университет, майка  ми е ходила в университет, баща ми е ходил в университет, тя е ходила в университет, пък аз…готвач!…

Тя не можеше да си представи колко по-различен е кулинарният свят извън България. Особенно по това време.Сега е много по-различно, но по онова време  - 2006-та година не беше така, припомня си Стефан Марков.

Изборът на Стефан  Марков разочарова баба Жечка. Може би по подобен начин някога разочаровани са били и близките на  Алън Уонг, който в момента води класацията на най-богатите готвачи в света със състояние от около 1,1 милиард долара.

Когато родителите на Стефан Марков го отвеждат от Стара Загора в Канадския град Квебек заедно с неговата сестра близначка ,той е само в 8-ми клас. Няма и идея, че един ден ще се превърне в майстор на вълшебни шоколади и бонбони.

Стефане, 17 години вече ти си не само майстор-  готвач, но и супер - майстор на шоколади и шоколадови бонбони. Как реши,че точно с това трябва да се занимаваш?

"Когато бях на 17 години, започнах да работя в един ресторант в Канада. За първи път работех в такъв хубав ресторант. Преди  като дете на 16 години миех чинии в ресторанти, във вериги…Това беше първият път, когато работех в ресторант, който е на по-високо ниво и за първи път опитах говеждо. Все още си спомням колко беше вкусно. Тогава видях главният готвач на ресторанта какви хубави неща правеше и реших, че искам и аз да се науча. Попитах го в кое училище той е завършил и отидох в същото училище."

Стефан Марков

Кой готви сега в къщи?

"В къщи в момента само аз готвя. Жена ми също може да готви, но на мен ми отнема много по-малко време. С 2-те деца трябва да се разпределя времето."

Кое е любимото ястие, което приготвяш?

"Много обичам шкембе чорба. Това е нещо, което мога да ям постоянно. С дни мога да ям само шкембе чорба. Просто я обожавам."

А научи ли американците също?

"Абсолютно не. Много мексиканци, с които съм работил, на тях съм готвил. Много им харесва, защото те също имат тяхната версия на шкембе, което също е много хубаво."

Кой елемент от сладкарството най-много ти допадна?

"Шоколада. Шоколадът е много интересен продукт, в който има доста физика. Когато започнах моя бизнес направих начин, по-който мога да правя шоколада в огромни количества, без да използвам машина, защото се научих да правя тези бета кристали, които се правят - сам. И да ги прибавям към шоколада."

Правиш ръчно шоколад и шоколадови бонбони. Голяма част от вниманието ти е било насочено към производството на подобни изделия във Франция. Като специалист смяташ ли, че Франция прави най-хубавите шоколадови бонбони или просто беше някаква симпатия от това, че вече беше научил френски?

"Във Франция са абсолютно най-добрите производители на шоколад.

Белгийският шоколад е доста популярен. Той е малко по-сладък, но ако искате да се научите да правите най-хубавите бонбони -  Франция е мястото."

Колко време беше във Франция и какво научи от французите?

"Във Франция съм бил доста пъти. Там всъщност се запали и моята обич към сладкарството. Там работех в един много хубав хотел на езерото, на границата със Швейцария, точно до френските Алпи.

Когато завършвах кулинарно училище, исках да бъда главен готвач, да работя с пламъци и сосове, но човека, който ми намери стажа, беше главен сладкар на Кордон Блю. И те просто предположиха, че той се обажда за сладкар. Когато отидох нямаха друга позиция и трябваше да си правя сладкарство или да си ходя. Реших да остана и просто се влюбих в сладкарството. Там правеха неща, които не бях виждал в Канада. Скулптури от шоколад, скулптури от захар, много изискани десерти…".


Колко време ти трябва, за да направиш една кутия шоколадови бонбони?

"Тази кутия, която гледаме в момента, отнема около 3 дни да се направят всичките бонбони в нея. Това са 8 бонбона, които са около 200 грама шоколад. Ганашите за трюфелите отнемат по-дълго време, бонбоните отнемат около 24 часа, но трюфелите им трябва малко време."

В тези твои не само вкусни, но и красиви бонбони влагаш ли понякога и някакъв български елемент?

"Това е най-новият ми бонбон с вкус на българска роза. Аз купувам изсушени листа от българска роза и ги готвя в коняк. Едно денонощие на 565 градуса по Целзий, за да може целият вкус на розата да се предаде на алкохола и след това използвам алкохола, за да парфюмирам бонбона."

Шоколадовите бонбони, които ти правиш са ръчно производство, без консерванти. Плановете ти засега са да развиеш бизнеса си и да го разшириш?

"Намеренията са да отворим магазин. Надяваме се до 15 януари да отворим в центъра на Скоки, едно от предградията на Чикаго. Там ще правим шоколади, торти, сладолед…Всичко ще е ръчна изработка. Малък магазин, но ще имаме работилница, където ще произвеждаме всичката си продукция. Ще го направим като аквариум, за да може да се вижда как работим, какво правим."

Още по темата слушайте в интервюто на Елена Цанева с Стефан Марков в рубриката на БНР ''Америка - илюзии и реалности''



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще успее ли изкуственият интелект да мине теста "Не съм робот"?

Учените Андреас Плеснер, Тобиас Вонтобел и Роджър Ватенхофер от Швейцарския технологичен университет в Цюрих обявиха, че изкуственият интелект може да разбие версията на системата за проверка "Не съм робот" . Това са онези малки досадни дейности: да определите в кои картинки има светофар и кола или да вписвате произволно генериран код, преди..

публикувано на 09.12.24 в 10:14
Одеонът на древния Филипопол

Одеонът на древния Филипопол е най-новото археологическо бижу на Пловдив

Одеонът на древния Филипопол е най-новото археологическо бижу на Пловдив.  Така освен античният театър, градът ще има има още една открита сцена, разбира се доста по-малка, завещана от античноста. Одеонът е разкрит при разкопки през 1988 г. на северната страна на форума.  Първите реставрационно-консервационни  дейности там..

публикувано на 08.12.24 в 09:27
Снимката е илюстративна

Всички детски градини във Велико Търново със свои библиотеки

Всички детски градини в община Велико Търново ще имат свои библиотеки. Идеята се сбъдна, благодарение на мащабна дарителска кампания, в която се включиха над 1000 дарители и осигуриха повече от 4000 книжки за децата. Приказни мини библиотеки ще имат 23-те великотърновски детски градини. В тези учебни заведения книжки не се купуват често, а..

публикувано на 06.12.24 в 09:40

Панагюрското съкровище като магия и шедьовър на тракийското изкуство

В Панагюрище започват 4-дневни тържества, посветени на 75-ата годишнина от откриването на панагюрското златно съкровище. На 5-и и 6-и декември ще се състои конференция, а кулминацията на програмата ще е на 8-и декември – това е денят, в който преди 75 години братята Павел, Петко и Михаил Дейкови откриват тракийския шедьовър по време на..

публикувано на 04.12.24 в 06:34

В Израел бе открита изложба с част от архивите на Кафка

100 годишнината от смъртта на световно известния писател Франц Кафка се отбелязва в три големи библиотеки в света които разполагат с части от архивите му. В Оксфорд и в Германия изложбите бяха открити на шести юни – датата, на която е починал. В националната библиотека на Израел тя се открива чак сега заради войната. На пресконференция..

публикувано на 03.12.24 в 13:33

Мартин Мартинов: Кой човек, който има - ще стои един час в дъжда, за да вземе кутийка топла храна?

Повече от 7 години Мартин Мартинов, собственик на ресторант в централната част на София, храни през шестте студени месеца бездомни, безпарични, отритнати от обществото хора .  Инициативата му "Подай ръка" се е трансформирала във фондация, чрез която той приема помощ - пакетирана храна, от хора, желаещи да станат съпричастни.  Тази есен е бил..

публикувано на 02.12.24 в 14:07

Българското политическо меню

Oops!…They Did It Again! След поредното председателско фиаско в депутатските ясли, над които грее призрака на миналите Коледи, че и на една петолъчка, не ни остава друго, освен да си плюем в пазвите (за по-суеверните) или горещо да се помолим (за вярващите). Барем се сдобием с насъщния политик, а Бог прости нам глупостта ни,..

публикувано на 01.12.24 в 22:49