Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"В кухнята с Бени" на Нова година

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: Ани Петрова

Албена Тодорова е популярна с блога си "В кухнята с Бени". Тя готви леко, без усилия, с любов. Рецептите й са приятни, съобразени с това да хапнем, но не да преядем, съотношението между продуктите в едно ястие да е такова, че храната да е вкусна, без да изисква сложна подготовка и приготвянето да отнема много време. Освен това, Албена се старае да ползва продукти с ясен и чист произход.

Какво ще сготви за вечеря в нощта, когато очакваме новата година и как ни съветва да се храним на празника?

"За новогодишната вечеря съм малко консервативна. Не залагам на експерименти за празнични дни. Приготвям едно и също ястие, което винаги жъне голям успех – то ми е наследство от мама, изключително лесно за приготвяне и изключително вкусно: задушено месо с моркови, чесън и гъби, без лук. Чесънът придава разкошен аромат."

Рецептата се приготвя със свински или телешки врат, като разликата е в продължителността на готвенето, разказва тя.

Първо се запържва месото в тенджера. В същата мазнина, с добавяне на масло или друга мазнина се запържват нарязани на едро моркови, добавят се чесън и гъби. След месото се връща и всичко се размесва. Прибавят се сол, черен пипер, около 100 гр. вино и вода, така че продуктите да са покрити. Оставя се на тих огън поне час и половина. Проверява се дали е крехко месото: като се докосне, да се разтапя. За 2 часа ястието е готово. Сервира се с класика – картофено пюре.

Снимка: Личен архив

"Винаги празниците се свързват с храната, но аз свързвам празника с малко повече мисъл за смисъла от съществуването ни. Вкъщи не наблягаме толкова много на храната, така че да се стигне до преяждане. Не правя експерименти, не обичаме да разхищаваме храна. Приготвям само това, което е сигурно, че ще се хареса вкъщи и ще се изяде. Нещо много важно - не залагам на тежки десерти като кексове и такива неща. За мене те не са подходящи за новогодишната вечеря. Винаги залагам на плодове, сега ще приготвя една нова рецепта - бразилски бонбони с кокос и карамел. Една такава хапка засища желанието за сладко след вечерята. Максимално да намалим въглехидратите, повече белтъчини, които насищат, но не уморяват... Най-вече залагаме на разходките. Да има баланс между храната и движението, за да не стоим непрекъснато вкъщи... Да наблегнем на веселието, на хубавите приказки..."

Чуйте цялото интервю на звуковия файл.

По публикацията работиха: Маргарита Дойчинова, Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антониу Коща

Коща: Шокиран съм от новините от Газа. Насилието трябва да спре!

Председателят на Европейския съвет Антониу Коща заяви, че е шокиран от ситуацията в Ивицата Газа, която е обект на нова израелска офанзива. "Шокиран съм от новините от Газа. Гладуващи цивилни, разрушени болници. Насилието трябва да спре!", написа коща в социалната мрежа Х. Нови преговори между Израел и "Хамас" са започнали в Катар По-рано..

публикувано на 17.05.25 в 22:03

8 награди на фестивала "Друмеви театрални празници“

Осем награди обяви днес журито на Международния фестивал "Друмеви театрални празници" в Шумен. Неговите членове бяха най-впечатлени от постановката на Лиза Шопова "Шишарки" на Театър 199 "Валентин Стойчев", която спечели отличието за спектакъл.  Според председателя на журито Петър Влайков тазгодишният фестивал е предложил богата, разнообразна и..

публикувано на 17.05.25 в 21:39

Карнавалът на хумора и сатирата зарадва жителите и гостите на Габрово

Габровци се смяха от сърце с карнавалните епизоди в тазгодишното празнично шествие, което показа повече от 70 картини.  Два часа продължи процесията, в която по улиците на града преминаха около 2 000 маскирани жители и гости на града, а няколко пъти по толкова се забавляваха гледайки отстрани. Тази година събитието съвпада с празника на града – 17..

публикувано на 17.05.25 в 20:57
Снимката е илюстративна.

БСП предлага автомобили за извозване на зрелостници до местата на изпитите им в София

Парламентарната  група на БСП-Обединена левица, министрите, ръководството на партията и Младежкото обединение заявяват готовност да осигурят автомобили за извозване на зрелостници до местата на изпитите им в София  на 21 и 23 май , съобщиха от пресцентъра на партията. СО: Усилията са насочени към безпроблемно провеждане на матурите за зрелостниците..

публикувано на 17.05.25 в 20:30

Изграждат нов паркинг заради многото посетители в парк "Хисарлъка"

Община Кюстендил ще изгради нов паркинг заради увеличаващия се поток от посетители в парк "Хисарлъка", които се качват с автомобили, каза градоначалникът инж. Огнян Атанасов. Избран е и теренът - при закрития преди тридесетина години бивш дом "Майка и дете".  Има спор относно собствеността на избрания терен, но Общината ще го разреши, каза кметът...

публикувано на 17.05.25 в 20:26

Три брадати лешояда бяха пуснати символично в Сливенската планина

Три брадати лешояда бяха пуснати символично в Сливенската планина, след което те бяха пренесени на мястото в специално изкуствено гнездо.  Официалното събитие се състоя в крепостта "Туида" в Сливен. Лешоядът  Балкан е излюпен в спасителния център на "Зелени балкани", а  Боев и Лайфбг са донесени от зоопарка "Злин" в Острава, Чехия. Птиците са..

публикувано на 17.05.25 в 19:19

Започна карнавалът на хумора и сатирата в Габрово

Започна най-дългоочакваното събитие в годишния календар на Габрово - Карнавалът на хумора и сатирата.  Тази година събитието съвпада с празника на града – 17 май, когато се отбелязват 165 години от обявяването на Габрово за град Можете да го гледате тук: Артистите и тази година не се уплашиха да осмеят политиците  у нас и по света...

публикувано на 17.05.25 в 18:37