Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът - застъпник на човешките права и пазител на обществения интерес

Константин Пенчев - омбудсман на Република България.
Снимка: Кирчо Стоичков

„Омбудсманът трябва да има подвижни приемни и да бъде там, където има нужда от него. Трябва да бъде в онази болница, където през 21 век умира малко дете от операция на апендицит, там където машините за хемодиализа са стари и да провери защо обществените поръчки за тях се бавят, във всяко полицейско управление, където има насилие или във всеки дом, където има насилие или издевателство на властта, омбудсманът трябва да бъде дори пред блок 20 в Ямбол, да провери дали масово се нарушават законни права или хората масово нарушават закон” - думи, произнесени в Народното събрание след избирането на Константин Пенчев за омбудсман на Република България.
За близо месец с конкретните си действия Константин Пенчев събуди интереса и доверието на нас, гражданите към тази институция. За какво още можем да разчитаме на неговата подкрепа, как ще работи с неправителствените организации, с местните обществени посредници - отговорите на тези въпроси ще чуете от Константин Пенчев.

По публикацията работи: Цвета Шопова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Лакова: Децата са любознателни, отворени и бързо усвояват нови знания

Студенти от 7 до 11 години посетиха Университета за строителство, геодезия и архитектура за една седмица, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Силвия Лакова. Идеята за създаването на този университет, смята тя, е било да се предизвикат и насърчат естественото любопитство и критичното мислене на децата, като се повиши интересът им..

публикувано на 01.10.24 в 17:45

Палеонтологът Владимир Николов: Находището край Трън е прозорец към един изгубен свят

От 2 до 10 август тази година се проведе Седмата палеонтологична експедиция на Националния природонаучен музей при БАН до находището на динозаври и друга гръбначна фауна с къснокредна възраст край град Трън. В резултат на извършените от екипа дейности са събрани над 30 нови вкаменелости от гръбначни животни. Те ще позволят на палеонтолозите да..

публикувано на 01.10.24 в 09:30
Проф. Марин Георгиев

Явните и скритите кодове на тялото

Основен гост и изразител на мнения по темата бе проф. Марин Георгиев – председател на Българското урологично дружество. Човешкият организъм често алармира за различни проблеми и ние, с помощта на специалистите, трябва да ги разчитаме и да потърсим помощ. В урологията – тази бързо развиваща се специалност, симптомите са доста ясно различими:..

публикувано на 30.09.24 в 18:25
проф. Диана Гергова

Пътуваща изложба представя българските археологически открития

Пътуващата изложба "Сборяново – природа и паметници, богове и хора" на Културния институт към Министерството на външните работи вече седмица се радва на интереса на жителите и гостите на Братислава.  "Тази пътуваща изложба, направихме заедно с Министерството на външните работи и тя вече е обиколила много държави от Япония до САЩ, и в много..

публикувано на 30.09.24 в 12:00

"Строгият" или "готиният" – за първата среща на учителя с учениците

Едва ли са много хората, които ще кажат, че не се вълнуват как ще се представят и какво впечатление ще създадат за себе си при първа среща. Още по-малко вероятно е да чуем подобно нещо от учител преди началото на първия учебен ден. От личен и споделен опит обаче знаем, че понякога първият контакт между педагога и децата може да е начало на ведро и..

публикувано на 29.09.24 в 10:25