Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Сряда – пазарен ден. Тържища и пазари по българските земи”: Всичко на тезгяха

Грънчарска работилница на Самоводската чаршия във Велико Търново
Ако за нас днес пазарът е мястото, където с малко късмет можем да открием плодове и зеленчуци от родни производители и някои стоки на по-ниски цени, а чаршията е изцяло музейно понятие, само преди век не е било така. Все още има хора, които помнят разказите на своите родители за градските чаршии и пазари, където наистина е кипяла търговията и е можело да се купи всичко – селскостопански продукти от близките села, местни занаятчийски и фабрични произведения, вносни стоки. Още век-два преди това картината е още по-интересна – занаятчийските еснафски сдружения предлагат типични за градовете изделия, договарят цените и правилата за търговия. Някои се сещат да организират транспортни услуги. В документи, датирани към втората половина на 16-и век, дори срещаме мито за търговия с хора. Всичко това научаваме от разказите на Екатерина Владева, д-р Светла Атанасова, уредничка в Регионалния исторически музей (РИМ) – Велико Търново, Даниела Цонева, уредничка в Габровския исторически музей, Нина Христовска – директорка на Самоковския исторически музей, Теодора Бакърджиева, уредничка в РИМ, Русе, Христина Женкова, уредничка в Ямболския РИМ и д-р Руслан Иванов, гл. ас. в Българския исторически архив на Националната библиотека.

14 януари



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Владимир Пилософ

Модерни времена

Под това мото премина разговорът за красивите мигове на израстването и съзряването, но и за отговорността на младите хора. Гост бе проф. Владимир Пилософ: експерт по педиатрия, посветил кариерата и живота си на детското здраве. Той коментира най-наболелите проблеми в тази сфера: педиатричната грижа в България, отношението към ваксините, "завръщането"..

публикувано на 24.09.24 в 12:25

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана – какво и къде може да се види в последните дни на септември, разказва Любов Костова от фондацията. Науката отива на места, където не е била досега чрез поредица от уъркшопи и презентации. Днес и утре (24-25 септември) пътуващият фестивал ще бъде във Видин,..

публикувано на 24.09.24 в 11:11
Връчване на златен медал на Васил Желински и купа за 2-ро място в Националната студентска олимпиада по математика през 2022 г.

Еврика! Успешни българи: Васил Желински

Васил Желински има талант да обяснява как функционират сложните неща. Той може да представи проблеми на информатиката и математиката по достъпен начин – така казват за него всичките му близки хора. Самият той оценява високо добрите учители, които е имал, но и не пести критики към онези учители, които не обичат професията си, и казва, че е по-добре без..

публикувано на 23.09.24 в 17:05

Светослав Цветков за "пиратството" и любовта към морето

Светослав Цветков или, както е по-известен сред своите познати и приятели, Бай Слави е незрящ ветроходец, моряк, "пират" и мечтател. Любовта му към морето е нестихваща като морските вълни. След като загубва зрението си решава да възроди идеята за създаване на Клуб за гребане, ветроходство и воден туризъм на хора с нарушено зрение "Пасат". Увлича..

публикувано на 21.09.24 в 18:39

И децата със СДВХ в клас

В ценностната скала на българите образованието винаги е заемало едно от първите места. Затова началото на всяка нова учебна година е като национален празник. И тази не направи изключение. Както обикновено учители, ученици и родители бяха поздравени от министъра.На сайта стои поздравът на сегашния министър Цоков. "У важаеми ученици и Вие, скъпи..

публикувано на 19.09.24 в 16:50