Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с два концерта на прочут хор

| обновено на 26.02.24 в 13:32

Два концерта на хора под ръководството на проф. Костадин Бураджиев от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, ще се проведат в Париж в навечерието на Националния празник на България 3 март. Организаторите на събитията са френските асоциации за културен обмен Art Gallery Constantin и ARTAVENIR.

На 2-ри март в църквата "Света Елисавета Унгарска" ще бъде изнесен концерт "Мистерии от далечни времена", съдържащ петнадесет произведения с църковно-славянска музика от български и съветски композитори.

Вторият концерт на хора ще се проведе на самия Национален празник на България – 3-ти март в Американската църква в Париж, под заглавие "Песните на Орфей". В него са включени фолклорни произведения на известни български композитори като Иван Вълев, Красимир Кюркчийски и други.

В ефира на “Terra Култура“ проф. Костадин Бураджиев споделя, че подборът на репертоара за концертите не е бил лесен, но успяват да подберат стойностни произведения, които да бъдат лесносмилаеми и да събудят усещането за многогласие и мистерия. Той изтъква значимостта на представянето на българския музикален фолклор в чужбина, както и на църковно-славянските произведения, които са част от българската културна наследствена.

“Освен български фолклор, ще представим и църковно-славянски произведения от български и руски автори. Това е едно голямо предизвикателство пред моя хор. Въпреки, че този вид пеене не е в нашите приоритети, се справихме успешно, тъй като малко по-назад във времето, през 2022 г., спечелихме две златни грамоти от 11-ия международен църковен конкурс в Москва, което беше признание за хора, че овладяваме този маниер на пеене.

Подборът на репертоара не беше лесен. Имам огромен репертоар, от който трябваше да подбера стойностни произведения, които да бъдат и лесносмилаеми, които да събудят това музикантско усещане за многогласието, за тази мистерия, която всички намират в нашето изпълнение и в българските гласове“, казва той.

За професор Бураджиев и неговия хор участието в подобни събития представлява голямо предизвикателство, но и възможност да покажат своите умения и талант пред международна аудитория. Той споменава и предишни успехи на хора на международни участия, което е признание за техните умения и професионализъм.

Събитията се очаква да допринесат за разнообразието и културния обмен между България и Франция, като представят българската музикална и културна традиция пред френската аудитория.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки – Радио Пловдив и Община Пловдив
По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18

Как София да се превърне от кафяв в зелен град?

Зелен град – една тема, която може да бъде мислена и обсъждана по много начини.  Как можем да променим навиците си, за да живеем по-екологично? Какви са градските зелени политики? Можем ли да заменим автомобилите си с велосипеди, подобно на Амстердам? Как София да се превърне от кафяв в зелен град? Драгомира Раева от екологичното сдружение "За земята",..

публикувано на 22.04.24 в 12:44

Пластмаси, текстил и депозитни системи – можем ли да опазим планетата?

В чест на Международния ден на Земята предаването "Нашият ден" покани Десислава Стоянова от сдружение "За Земята", за да сподели някои мисли относно важността на този празник и неговите цели. Тя ни напомни за историята на този ден, който е бил установен през 1970 г. в САЩ и Канада, а през 1990 г. е признат като международен. България, с..

обновено на 22.04.24 в 12:35