Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с два концерта на прочут хор

| обновено на 26.02.24 в 13:32

Два концерта на хора под ръководството на проф. Костадин Бураджиев от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, ще се проведат в Париж в навечерието на Националния празник на България 3 март. Организаторите на събитията са френските асоциации за културен обмен Art Gallery Constantin и ARTAVENIR.

На 2-ри март в църквата "Света Елисавета Унгарска" ще бъде изнесен концерт "Мистерии от далечни времена", съдържащ петнадесет произведения с църковно-славянска музика от български и съветски композитори.

Вторият концерт на хора ще се проведе на самия Национален празник на България – 3-ти март в Американската църква в Париж, под заглавие "Песните на Орфей". В него са включени фолклорни произведения на известни български композитори като Иван Вълев, Красимир Кюркчийски и други.

В ефира на “Terra Култура“ проф. Костадин Бураджиев споделя, че подборът на репертоара за концертите не е бил лесен, но успяват да подберат стойностни произведения, които да бъдат лесносмилаеми и да събудят усещането за многогласие и мистерия. Той изтъква значимостта на представянето на българския музикален фолклор в чужбина, както и на църковно-славянските произведения, които са част от българската културна наследствена.

“Освен български фолклор, ще представим и църковно-славянски произведения от български и руски автори. Това е едно голямо предизвикателство пред моя хор. Въпреки, че този вид пеене не е в нашите приоритети, се справихме успешно, тъй като малко по-назад във времето, през 2022 г., спечелихме две златни грамоти от 11-ия международен църковен конкурс в Москва, което беше признание за хора, че овладяваме този маниер на пеене.

Подборът на репертоара не беше лесен. Имам огромен репертоар, от който трябваше да подбера стойностни произведения, които да бъдат и лесносмилаеми, които да събудят това музикантско усещане за многогласието, за тази мистерия, която всички намират в нашето изпълнение и в българските гласове“, казва той.

За професор Бураджиев и неговия хор участието в подобни събития представлява голямо предизвикателство, но и възможност да покажат своите умения и талант пред международна аудитория. Той споменава и предишни успехи на хора на международни участия, което е признание за техните умения и професионализъм.

Събитията се очаква да допринесат за разнообразието и културния обмен между България и Франция, като представят българската музикална и културна традиция пред френската аудитория.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки – Радио Пловдив и Община Пловдив
По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цитаделата на Анкара – животът тук не е спирал през вековете

Цитаделата на Анкара, или какви истории разказва камъкът

Като говорим за Анкара, може би още в началото трябва да кажем, че до 1930 г. градът е известен под името Ангора, а в античността като Анкира. Анкара е била културен и търговски център, както и важна спирка по Пътя на коприната. Столицата днес е вторият по големина град в страната, с население от близо 6 млн. души. А разказът за Анкара може да..

публикувано на 17.10.24 в 15:05
Църквата

София от Античността до края на XIX век – публична лекция

Насочваме вниманието на слушателите на "Нашият ден" към интересно събитие на тема културното и историческо наследство в столицата. Доц. д-р Боян Думанов ще проведе публична лекция на тема "Сердика – Средец – София: От Античността до края на XIX век". Доц. Думанов е ръководител на департамент "Археология" към НБУ, като   лекцията му ще..

публикувано на 17.10.24 в 11:26
Проект за паметник

Урок по родолюбие извън класната стая

Запознаваме слушателите на "Нашият ден" с един учител, който преподава урок по родолюбие извън класната стая. Разговаряме с младия преподавател по история и география Славчо Свиленов, решил да дава частни уроци, а всички получени от тях пари да дарява за изграждането на паметник на радомирските воини . Благородната инициатива, обединяваща в..

публикувано на 17.10.24 в 09:30

Талиите ни тежат на здравеопазването – какво предлага Великобритания

В Обединеното кралство безработните, страдащи от затлъстяване, ще бъдат подложени на терапия с инжекции против затлъстяване , обяви министърът на здравеопазването Уес Стрийтинг.   Новото поколение лекарства, към които спада и нашумелият "Оземпик", би могло да облекчи натиска върху националното здравеопазване на Великобритания, причинен от броя..

публикувано на 16.10.24 в 13:33

Днес отбелязваме Световния ден на анестезиолога

На 16 октомври отбелязваме Световния ден на анестезиолога – специалистът, който държи в ръцете си тънката граница между живота и смъртта. Ето защо тази година професионалният празник минава под мотото да бъде опазено психичното, емоционално и физическо здраве на работната сила в медицинската специалност. Гост в Lege Artis е анестезиологът..

публикувано на 16.10.24 в 11:39