Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частен случай на Вяра Врагова

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Снимка: unicef.org

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче? 

Частният случай на Вяра Врагова от София.

"От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за която не е бил женен. В момента, в който се събрахме, му бяха отказани всякакви контакти с най-малкото му дете. Наложи си да получим такива по съдебен път. След 2 години съд накрая излезе решение, което никога не беше изпълнявано, но не беше целта да тормозим майката – когато можеше, се вземаше детето... Когато майката почина обаче, тормозът се засили от страна на родителите на починалата. Тормозът е ежедневен. 

В годините имаме многократни жалби срещу тяхното поведение – непрекъснато се обаждат по телефона, за да го настройват срещу нас, казват, че го тормозим, защото го караме да учи... Искали сме многократно помощ от социалните, от ДАЗД... Помощта се състои в това да им прочетат една лекция какви са им правата, какво не бива за детето и до там. Отговорът на дядото отсреща е: "Мен не ме интересува, ще правя каквото сметна за нужно".

Към момента детето е дадено за отглеждане на бащата – две години вече живее с нас. Страшно много труд положихме – детето има известна дислексия, с която се борим... Детето е било на случаи на насилие – дали словесно, дали чисто физически – всеки път се случва пред нея, за съжаление. Аз не вярвах, че ще посегнат и на мен физически пред много свидетели с обидни думи и заплаха за убийство."

Вяра Врагова казва, че през годините са подали на 50 жалби до институции – те съдействат с това, с което законът им разрешава, а то не е много. По нейните думи ѝ предстои брак с този мъж. Тя се надява да може да се ограничат щетите по отношението на детето. Тя апелира към родителите, които са разделени, техните конфликти да не стават повод за създаване на каквото и да било напрежение, омраза и антагонизъм. "Защото няма чужди деца, всички деца са наши!"

Адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида", направи своя коментар в предаването:

"Този случай е изключително натоварен с фактология и с емоции. Научих тази информация в предварителен разговор и като се има предвид действащата нормативна уредба, ще дам публичен съвет. Интересно ми е обаче в този случай къде е бащата? В случая една жена, която очевидно се грижи с голяма любов за едно дете, но която няма никаква нито юридическа, нито родствена връзка с него, се е заела да помогне или да намери начин да го защити от определен вид агресия, каквато напоследък наблюдаваме на всякакви нива между роднини, познати и непознати... 

Смятам, че заради това, че Вяра Врагова не влиза в разпоредбите на Закона за закрила от домашно насилие в чл. 3, който изчерпателно е изброил лицата, които могат да потърсят закрила по този ред, чрез съответно заповед за защита или заповед за незабавна защита, тя няма как лично да поиска такава защита за себе си или за детето. В случая обаче бащата е редно и би могъл, ако желае, да потърси такава защита за детето чрез издаване на заповед за незабавна защита или заповед за защита срещу лицата, които по някакъв начин са извършили агресия, нападение, физическо или психическо насилие в присъствие на детето. Това е предвидено в Закона и е възможно. Единствено и само бащата."

Повече за сроковете, както и за възможностите за осиновяване при сключването на брак – чуйте подробности от звуковия файл.

Снимката е илюстративна
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Донка Байкова

Храносмилателната система е много важна при заетия човек в трудоспособна възраст

По повод Световния ден за безопасност и работа, отбелязан миналата седмица (28 април), в "Нашият ден" проф. Донка Байкова споделя своите съвети за хранене в забързаното работно ежедневие. Климатичните промени тази година са акцент в обществения разговор за трудовата безопасност. В тази връзка проф. Байкова казва: "През последните години има..

публикувано на 01.05.24 в 13:45
Ангел Иванов

Ангел Иванов: Саможертва е да преодолеем желанието да ни е комфортно, леко и приятно

В седмицата на Христовите страдания в "Нашият ден" писателят и журналист Ангел Иванов разсъждава за саможертвеното поведение на човека .  Иванов вярва, че любовта и доброто са иманентни качества на човека , вменени от божествения първообраз. Чрез тяхната проява е възможно душата да достигне своята крайна дестинация, която всъщност е едно..

публикувано на 01.05.24 в 12:17

Безопасността при работа е и лична отговорност

На 28 април беше отбелязан Световният ден за безопасност и здраве при работа, посветен на значимостта на създаването на безопасна и здравословна работна среда за всички. В тазгодишната светлина фокусът е върху въздействието на изменението на климата върху безопасността и здравето при работа (БЗР). Защо работим, или работата като житейски и..

обновено на 01.05.24 в 12:03

Защо работим, или работата като житейски и ценностен избор

В своята ежедневна рутина работата изпълнява роля, която е далеч по-сложна от простото изкарване на прехраната. Тя е източник на смисъл, идентичност и социално влияние. В рамките на предаването "Нашият ден" четири различни събеседници –  юрист и психолог, книгоиздател и музикален продуцент, имигрант, както и антрополог , споделят своите уникални..

обновено на 01.05.24 в 11:15

Милена Статева: Отново хората са си повярвали, че егото може да владее

Как професионалното битие се отразява на човешката ни същност? Колко е важно да знаем кои сме и да откриваме смисъл в работата, която извършваме? Оставят ли работните ни часове място за каузи, етика и личен живот – разговор в "Нашият ден" със социолога Милена Статева . По думите на Статева трудът е това, което ни отличава от животните –..

публикувано на 01.05.24 в 09:16