Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан: България извървя забележителен път

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Тези дни Европа отбеляза четвърт век от падането на Берлинската стена и връщането към свободата и демокрацията на половината континент. Много ли или малко постигна България за това време? Поглед отвън на френския посланик в София Ксавие Лапер дьо Кабан. Французинът е за втори път в България след един първи мандат в началото на 90-те години на миналия век.

„България извървя дълъг път, споделя посланикът. – Преди 25 години малцина можеха да си представят, че страната ще е днес член на ЕС, на НАТО и се готви да председателства Съвета на ЕС през 2018 г. Не казвам, че всичко тук е наред, но България наистина извървя забележителен път.”

И въпреки това скорошни проучвания показват, че българите съвсем не са доволни от постигнатото и мнозина се отнасят с носталгия към миналото.

„Мисля, че основната причина за тази носталгия е недоброто познаване на комунистическото минало, смята г-н Лапер дьо Кабан. – Когато бях тук преди 20 години се говореше за това, че страницата на миналото трябва да се затвори. Но тя трябваше преди това да бъде прочетена, нещо, което комунистите не пожелаха да се случи. Затова младите хора днес не знаят нищо за комунизма, за неговите пороци и престъпления. Причина за недоволство от постигнатото е и фактът, че преходът към пазарна икономика се извърши неразумно, хаотично. Или ако имаше някакъв порядък, то той се диктуваше от кръгове, смятани за близки до тайните служби, които заграбиха и малкото налични блага. Съдебната система не заработи нормално, полицията също. Разрази се корупция. Престъпни групировки първи се възползваха от тази дезорганизираност и натрупаха незаконни богатства. Групировката Мултигруп, оглавявана от Илия Павлов, доби голяма мощ. Всичко това, разбира се, предизвиква днес много разочарования у хората.”

Преди 25 години, една паметна закуска на френския президент Франсоа Митеран с 12 български дисиденти в началото на 1989 г. даде рамо на зараждащата се съпротива срещу режима. Укрепнало ли е вече българското гражданско общество?

„Някога тоталитарният режим правеше всичко, за да попречи на хората да се самоорганизират, казва дипломатът. – Защото това можеше да сложи край на режима. Мисля, че сега нещата са много различни. Продължителните протести през миналата година, които не позволиха на Делян Пеевски да застане начело на ДАНС са знак за обществена реакция, може би не достатъчно добре организирана, но реакция на граждани, които са осъзнали, че обединени стават сила, която може да се противопостави на управниците.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05