Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ингрид Делтонр: Независимата журналистика е постижение на БНР

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Едно от събитията, съпътстващи 80-годишнината на БНР, бе международна конференция за предизвикателствата на бъдещето пред общественото радио, която се проведе вчера в София. Във фокуса на форума бяха последните тенденции в развитието на обществените медии – програмно съдържание, финансиране, иновации и регулация в отговор на променените очаквания на аудиторията. Специален гост на годишнината на БНР и на медийната конференция бе Генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия Ингрид Делтонр.

БНР празнува 80-годишнина и се гордее с лидерски позиции в класациите на обществено доверие сред медиите в България. Въпреки това сигурно има още какво да се желае. Какви са Вашите съвети?

„БНР е изключително важна медия в историята на България и е придружавало хората поколения наред. И въпреки превратностите на времето БНР успя да запази своето лидерско място. Причината за това е, че то е надежден и достоверен източник на информация. Надявам се, че БНР ще запази това свое постижение, защото въпреки обществените промени през годините и техническата революция най-важна остава независимата журналистика, която се води само и единствено от обществения интерес, а не от политически пристрастия. Важна е критичната дистанция във всички посоки. Освен това общественото радио е носител на културно богатство и един малък пример за това ни показаха оркестрите и ансамблите на БНР по време на празничния концерт.”

На конференцията говорихте за предизвикателствата пред обществените медии в дигиталния свят. Медийният свят се развива изключително динамично и особено обществените оператори трудно успяват да спечелят вниманието на младата аудитория. Каква е Вашата рецепта?

„Много е важно да разберем от какво се интересуват младите хора, откъде черпят информация и какви теми привличат вниманието им. След това трябва да помислим върху начина на разпространение на тази информация. И не на последно място обществените медии трябва да се реорганизират и да нагодят програмите си към тази специфична аудитория. Интернет изисква нови форми на предлагане на програмно съдържание и на комуникация, но и модернизиране на процесите в медията, а може би и на начина на мислене.”

В дигиталния свят често от решаващо значение се оказва бързината. Остава ли време за задълбочени журналистически анализи и разследвания, които са запазена марка за обществените медии?

„Трябва да се научим да съчетаваме и двете неща. Бързината е част от нашата работа, но това не означава да загърбим точността на поднесената информация или задълбочения анализ. Защото нашата работа не се изчерпва само с цитирането на един или друг източник, оставяйки преценката на слушателя. Това обаче изисква както специфични умения, така и финансиране. И за това финансирането на обществените оператори е болезнена тема. Изненадах се да науча, че търговските медии в България разполагат с почти двойно по-големи бюджети от обществените радио и телевизия. Очевидно законодателят трябва да се намеси в защита на обществените медии.”

Вие имахте възможност да се срещнете с председателя на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов. Как те гледат на проблема?

„Останах с впечатлението, че са наясно, че обществените медии не са достатъчно добре финансирани, макар че наистина не е лесно в условия на криза, когато всички трябва да стягат коланите. Затова ние смятаме, че алтернативният вариант е промяна в законодателството, така че обществените медии да се възползват от по-широки търговски възможности като източник на финансиране.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

Депутатите отхвълиха на първо четене промени, засягащи смяната на пола на деца

Народното събрание отхвърли на първо четене петте проекта за промени в Закона за закрила на детето. Най-спорните предложения в тях се отнасят до смяната на пола на деца под 18 години. Законопроектът на “Има такъв народ” предвижда пълна забрана..

публикувано на 26.09.24 в 15:32

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 19

В брой 19 на предаването слушайте: За българите в Кипър и отношението им към българския език и култура - Мария Мавруди, председател на Културната асоциация на българите в Кипър; Защо българите в Албания срещат трудности с употребата на..

публикувано на 26.09.24 в 12:00