Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромски деца сбъдват своята мечта

БНР Новини
Снимка: личен архив

Младият актьор от Кукления театър в Монтана Хари Белов стана двигател на един доста интересен проект – създаването на ромско театрално студио „Суно” за начинаещи актьори от ромски произход на възраст от 13 до 17 години. Заедно със сдружение „Ново бъдеще” той предлага идеята за проекта на ромския образователен фонд в Будапеща, откъдето не закъснява одобрение и финансиране. Важно условие да бъдат одобрени бъдещите артисти е да говорят правилен български език, да имат ясна дикция и да са добри ученици. На кастинга се явяват деца от двете ромски махали в град Монтана. 9 от тях имат шанс да се класират – толкова са ролите в пиесата. Целта е децата да се запалят по изкуството, да се докоснат до един друг свят, който може да ги преобрази.

„Решихме да направим пиесата „Вражалец” от Стефан Костов, която е писана преди повече от 80 г., но звучи така, сякаш е писана в наши дни –  разказва Хари и уточнява. – Не знам дали това говори добре за нашето развитие като нация. За съжаление, тази пиеса не е намерила място в учебния план в училище. Идеята на нашия проект е не само да правим изкуство. Той има и образователна цел.”

В комедията „Вражалец”, в желанието си да се „опаричат”, жителите на едно китно селце стават жертва на изпечен мошеник. В пиесата е запазен архаичният език, за да звучи по-автентично, което е още едно предизвикателство за децата. Името на ромското театрално студио „Суно” в превод от ромски означава „сън, мечта”. За младия театрал създаването на театрално студио е една сбъдната мечта. Той тръгва по пътя към сцената преди 13 години с подобен проект.

„Никой не е казал, че театърът трябва да е лесен – смята режисьорът Хари Белов. – Той трябва да е красив, да бъде магия и приказка. В тежките времена, в които живеем, задачата на театъра е да накара хората да избягат от сивото си ежедневие и поне за миг да попаднат в един по-шарен и красив свят.”

Първото си предпремиерно представление трупата представя в Лом. Това не е случайно, защото двигателят на ромското студио иска децата да тръгнат оттам, където навремето е било гледано едно от първите български театрални представления в далечната 1856 година – на мелодрамата „Многострадална Геновева”. Следват изяви в гр. Монтана и в Двореца на децата в София. Младите артисти получават заслужени аплодисменти и зрителска подкрепа. Насълзените очи на публиката в края на спектакъла показват силата на емоцията и позитивната енергия, предадена от младите артисти. „Силно се надявам нашата работа да продължи, да се намерят средства за разпространение на пиесата, за да не отидат напразно ентусиазмът и трудът на децата” – казва Белов.

„Нека не забравяме културата и образованието, когато става дума за роми. Това е много важно – казва младият режисьор. – В цял свят ромите са известни с това, че са добри музиканти, артисти, художници, писатели. А в България са много малко институциите, които се опитват да подпомогнат тяхната култура. Именно по този начин може да се прояви талантът на ромите, един загадъчен за мен народ с непозната култура. А основното послание на нашата пиеса е призив да се върнем към истинските ценности, за да не бъдем лъгани и обирани.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00