Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Лукарски ще разширява пазара на български стоки в САЩ (видео)

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Министърът на икономиката Божидар Лукарски, съвместно със съветника по търговските въпроси към посолството на САЩ у нас Томас Брънс и българският посланик в САЩ – Елена Поптодорова, ще работят за успешното представяне на средни и малки фирми от България на американския пазар. Това заяви специално за Радио България министър Лукарски:


„От моето посещение в САЩ и разговорите ми с американски бизнесмени установих, че проблемът на българските фирми е, че те се опитват да атакуват една малка таргет група от живеещите българи в САЩ, а това е една много малка част от американския пазар. Масовият американски потребител, при съответна маркетингова политика и една по-сериозна инвазивна политика, би могъл също да бъде основен клиент. Американските граждани проявяват интерес към продукти от млекопреработвателната промишленост, традиционно познати български вина.”

Лукарски счита, че една от най-перспективните ниши за българските производители е американският Среден Запад, където по традиция рядко достигат европейски стоки. А обединяването на заинтересованите производителите в клъстер ще подпомогне тяхното по-успешно представяне на пазара в САЩ, както и ще намали разходите и ще повиши ефективността на маркетинговите мероприятия. С презентирането на българските производители в САЩ, министърът се ангажира лично предвид на предстоящото отпадане на митата в двустранната търговия, след подписването в края тази година на Споразумението за търговия между ЕС и САЩ, известно като TTIP.

Планират се подобни мерки за стимулиране на износа към трети страни, сред които държавите от Близкия Изток, Сингапур, Китай и др.

В помощ на средните и малките фирми, които през последните години се борят за оцеляването си, ще бъдат усвоени в максимален размер и ресурсите по европейските програми:

„Развитието на средния и дребния бизнес основно ще бъде подпомогнато чрез усвояването на грантовите схеми по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. МСП са основните бенефициенти по тази програма. Идеята е да се насърчават иновативни и технологично модернизирани производства, които и в европейски мащаб и по „Планът Юнкер“, предвиждат излизането Европа от спиралата на дефлацията”, коментира плановете на правителството министър Лукарски.

По думите му, управляваната от него институция планира да предложи облекчени лицензионни и регулаторни режими, които да стимулират бизнеса.

Основните акценти в икономическата програма в краткосрочен план, според министъра на икономиката, са в следните направления:

„Нашите амбиции са да има промени в рамките на 2015-2016 г. по следните 5 приоритета: подобряване на бизнес средата и намаляване на административната тежест. Насърчаване и подпомагане на малкия и средния бизнес, прозрачност при усвояването на евросредствата по ОП „Конкурентоспособност”, насърчаване на инвестициите и промени в образованието в резултат на взаимодействието между бизнеса, висшите и средните училища и трудовия пазар. Много бизнесмени се оплакват, че има недостиг на кадри в основни отрасли. В същото време, има прекалено много кадри в други отрасли, които стоят безработни.”

След една година без приватизационни сделки, през настоящата 2015-а се очаква раздържавяване на част от държавните активи. Какви са основните приоритети в приватизацията?

„Неясно защо при предишното правителство, приватизация не се е провеждала. Имало е един проект на план, който не е бил одобрен в крайна сметка, нито от правителството, нито е минал през комисиите на НС. Нашата амбиция, заедно с изпълнителния директор на агенцията за приватизация, е да извадим дружествата, които все още не са приватизирани и при които е възможно да настъпи реален икономически ефект. Това ще стане било през борсата, било чрез открити търгове. Ясна е целта – тъй като има сериозен дефицит в бюджета, това е едно от средствата той да бъде преодолян“, каза в заключение министър Божидар Лукарскси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12