Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови 11 туристически маршрута отвеждат до скритите богатства на Странджа

БНР Новини
Снимка: архив

Най-сигурният начин да избягаш от градската суматоха и сивия делник е да се „шмугнеш” в гънките на Странджа. В този недокоснат кът на Българския Югоизток са се ширнали сенчести гори, които таят неподозирани съкровища. През последните години хората от Природен парк „Странджа” положиха сериозни усилия, за да облагородят планината и да я направят по-достъпна за туристите. Поредната стъпка в тази насока е за по-любознателните фенове на пешеходните преходи. От това лято те ще обогатяват познанията си за природата, докато се разхождат по 11 чисто нови т.нар. интерпретативни маршрути в девствените части на планината.

Билки, прилепи, реки и хищници – така накратко можем да обобщим тематичната насоченост на разработените от Природен парк „Странджа” маршрути по проект на ОП „Околна среда”. Странджа е по-различна в сравнение с останалите планини на Стария континент. Причината е, че тази гориста територия е била пощадена от последната ледникова епоха, благодарение на което откриваме нетипични за географските ни ширини растителни видове. Като странджанската зеленика, например. На нея е посветен специален маршрут. А какво представлява, научаваме от Владимир Димитров – директор на Природния парк:

Един маршрут, много емблематичен за планината. Намира се в близост до село Кондолово и навлиза в царството на зелениката. Там се простира обширна местност с това уникално вечнозелено растение, което вирее в едни дълбоки долове. Всъщност само тук от цяла Европа се срещат вечнозелени храсти, характерни за региона на Кавказ и по-точно за южното крайбрежие на Черно море. Единствено в рамките на Странджа този вид растителност навлиза на територията на Европа. Туристите могат да видят в естествените им местообитания и други вечнозелени видове, като лавровишня, странджанското бясно дърво и други характерни само за района растения.

А какво да кажем за богатството от дивеч и хищници, които населяват осеяната с букови гори планина? На тях е посветен специален маршрут край странджанското село Заберново, който разкрива местообитанията на типичните местни хищници като чакали, вълци, белки, черен пор и др. Отделна познавателна пътека, оборудвана с информационни табла и кътове за отдих, пък е посветена на невероятното богатство от билки, а в Странджа те са около 500 вида. Изходен пункт е село Бръшлян, а продължителността му е около пет часа, по време на които ще видиш местни лечебни растения като тисът или т.нар. кримски чай, известен още като странджанската виагра. В приморската част на планината природолюбителите ще могат да изберат няколко обозначени туристически пътеки, които криволичат по поречието на реките Велека и Резовска и отвеждат до плажовете на Ахтопол и Синеморец. От дирекцията на парка са разработили и специален преход по следите на едно създание, което нощем обича да кръжи над скалистите местности на планината.

Имаме маршрут, посветен на прилепите, който се намира близо до Малко Търново – каза Владимир Димитров. – А в Странджа се срещат най-много видове прилепи – те са общо 26. И там, където е изграден този маршрут, има силна концентрация на тези животни, особено през зимата. Преди години в района бяха направени къщички за прилепи и този маршрут всъщност надгражда направеното вече от нас. И всички тези интерпретативни пътеки разполагат с паркова инфраструктура, т.е. навсякъде са поставени информационни табели, обособени са места за отдих, където човек да похапне и да се наслади на природата, създадени са условия за занимателни игри.


Снимки: архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15