Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ни влияят горещините през лятото

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Горещини измъчват стотици хора в Европа по това време на годината. В момента топлата въздушна вълна властва над Балканите. В България високите температури са стряскащи за хората с високо кръвно налягане, но за повечето от нас те са просто повод за разговор, нещо подобно на дъждовното време, което е обичайна тема за жителите на Великобритания. Горещините породиха и анекдоти, които си разказваме за разтоварване в знойните летни дни. Например като този, в който Иванчо се оплаква на Марийка, че тежко понася покачването на градусите върху скалата на термометъра, а тя го съветва да мисли за хладното време през зимата, за успокоение.

Шегите обаче нямат нищо общо с напрегнатата работа на синоптиците. Прогнозите им се основават на години научна дейност и наблюдения над атмосферните явления. Според българските метеоролози и през следващите дни ни чака тежка жега, а тенденцията е за повишаване на живака. На места той ще стигне до плюс 42 градуса. Предупреждават, че може да се наблюдава интересно природно явление – вихрушки, наречени „прашни дяволи”, типични за големите горещини през годината. Между другото температури от 40-42 градуса не са необичайни за България. Мнозина знаят, че най-високата им стойност у нас е измерена в Садово – изпепеляващите 45,2 градуса през лятото на 1916 година (град Садово, разположен на 18 километра източно от Пловдив, се слави като най-горещото място у нас). Все пак, българския рекорд бледнее пред световния. Най-високата температура, измервана някога в света държи САЩ и по-точно Долината на Смъртта, където термометърът отчел близо 57° градуса по Целзий, през 2013 г.

Снимка

За щастие в България няма Долина на смъртта, но си има село в Източна България, което не случайно се нарича Слънчево. Великото небесно светило е важният елемент върху картата на синоптиците. Сега то се показва щедро в прогнозата за идните седмици на Анастасия Кирилова, синоптик в Националния институт по хидрология и метеорология в София:

Ние не сме в центъра на горещата вълна в момента, досега най-високите температури бяха 38 градуса. Въпреки че нямаме температурни рекорди, градусите са над нормата. Горещо е и така ще се задържи още време. Ще проникне за кратко малко по-хладен въздух. Жълт код за високи температури обявяваме при очаквани максимални стойности между 35 и 38 градуса във вътрешността на страната и между 31 и 33 по Черноморието. Оранжев код обявяваме при 38-41 градуса или при по-продължителен период с температури над нормата. Не е изключено в някой от дните до края на месеца да бъде обявена предупредителна по-висока степен на опасност заради жегата. Винаги когато сме на открито, под прякото въздействие на слънчевите лъчи, ние сме подложени на облъчване от ултравиолетова светлина. В горещо време е добре да се стои на сянка и на хладно, да се приемат повече течности, а работата е добре да бъде вършена рано сутрин, за да се избегнат горещите обедни часове. Факт е, че има повишение на температура на земната атмосфера и за последната година то е с 0,9 градуса. Според предсказанията на народа ни за времето през годината, най-топлите дни са в края на юли и първата половина на август месец. Това е факт, който отчита и науката, макар да има и различия през годините. Тези дни народът ни нарича Горещници. Според поверието, в тези дни не трябва да се пече хляб, да се пали огън или да се хваща домакинска работа, не трябва да се подгрява допълнително къщата и пр. Всичко това народът го е съобразявал, влагайки мъдрост и опит в своите традиции.

Снимки: БГНЕС и БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45