Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недялчо Данчев, посланик на Република България в Косово:

11 години след обявяването на независимо Косово, България продължава да подкрепя младата държава

България е сред най-атрактивните дестинации за косовските туристи

Снимка: архив

На 17 февруари Република Косово отбеляза 11-ата годишнина от обявяване на своята независимост. През тези години, а и преди това Република България провеждаше и провежда активна политика в подкрепа на тази най-млада държава по пътя ѝ за признаване от международната общност и членство в световни и регионални организации и формати,– каза в интервю за Радио България Недялчо Данчев, посланик на Република България в Косово от 2014 година до момента. Според него през последните 4 години политическите и институционални контакти са много активни и те поставят добри основи за задълбочаващите се икономически контакти.

Бизнес форумът през миналата година в София, на който участваха най-голям брой представители на българския и косовския бизнес, получи висока оценка и разкри огромния потенциал на отношенията между нашите страни в икономическата сфера,обясни посланик Данчев. – Подготвя се подобен форум и през настоящата година, но по-важното е, че представителите на бизнеса вече имат преки контакти и осъществяват комуникацията си на постоянна основа. Практическият резултат от това е рекордният стокообмен между България и Косово през миналата година“, като приблизителните и неокончателни данни са за над 70 млн. евро.

Безспорно тласък в двустранните отношения би дало либерализирането на визовия режим на страните от ЕС по отношение на Косово, но посланик Данчев не се ангажира с прогноза кога конкретно ще отпаднат визите за косовските граждани, тъй като предстоят избори за ЕП и съставяне на нова Европейска комисия и вече част от комисарите се подготвят за следващите избори. Но колкото до позицията на Република България – тя последователно подкрепя процеса за либерализиране на визовия режим за косовските граждани, разбира се, при изпълнение на критериите и тясна координация с другите държави от ЕС.

Безвизовият режим допълнително ще стимулира туристическите пътувания, имайки предвид, че България е една от най-атрактивните дестинации за косовските граждани, – каза посланикът ни в Прищина. – Интересът на този етап е предимно към планински и спа-туризъм и най-важното е, че е целогодишен. Полагат се усилия от двете страни за разширяване на спектъра на туристическите продукти.

След признаването на българското малцинство в Албания през 2017 година се заговори и за косовските граждани с български произход в Южно Косово. Във връзка с това посланик Данчев обясни:

В Косово, в района на Гора и Жупа, има дружества на косовски граждани от български произход, които са регистрирани по местното законодателство и поддържат връзки с Държавната агенция за българите в чужбина. Посолството от много години е в постоянен контакт с тях. В момента се провежда анкета за интереса на младежи от български произход за обучение в българските училища, в близките седмици предстоят курсове по български език за желаещите да кандидатстват, а през лятото – изпити от комисия от МОН, каза посланик Данчев и обясни, че контактите на българските институции с етническите българи в Косово се осъществяват чрез посолството и затова комуникацията му с косовските българи е постоянна. Според него българската държава не може да прави стъпки в посока на признаване на българско малцинство в Косово, а само може да съдейства на косовските граждани с български произход. Официалното им признаване минава единствено през изява на тяхната воля. Има процеси в тази посока, но все още сме на ранен етап, – коментира посланикът. Той обясни, че позиция на Косово по въпроса има и тя е заявявана официално от косовски висши ръководители –при спазване на законодателството и изявяване на воля и желание от граждани с български произход, може да бъде призната българска общност, а впоследствие да се върви към признаване на национално малцинство. Разписан механизъм в закона има, процедурата започна с петиция на около 500 българи, внесена в парламента на страната през май 2018, но това е един дълъг процес.

Цялото интервю с посланик Недялчо Данчев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Токът за бита поскъпва, парното и топлата вода поевтиняват

От днес токът за бита поскъпва средно с 1,7%, а за парно и топла вода ще плащаме с 8,5% по-малко, реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Най-голямо повишение на цените на тока има в Западна България – 3%, докато клиентите в североизточната..

публикувано на 01.07.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на кабинет

Президентът Румен Радев днес ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. През миналата седмица държавният глава проведе консултации с политическите..

публикувано на 01.07.24 в 06:00

Горещо време с температури до 38 градуса

В понеделник ще бъде слънчево. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, а в останалите райони ще остане почти тихо. Продължава горещото време с максимални температури между 33° и 38°, в София – около 33°. В планините ще..

публикувано на 30.06.24 в 18:30