Наричат аспержите кралски зеленчук, защото успяват да очароват с нежния си вкус Краля Слънце. Той така ги харесал, че накарал градинарите си да ги отглеждат целогодишно, за да ги има постоянно на трапезата си. Оттогава, в Средна и Западна Европа, аспержите са се превърнали в любимо ястие и деликатес. По нашите земи все още възприемат зеленчука за екзотичен и малцина знаят, че в началото на ХХ век България е била най-големият производител на аспержи в Европа. След 1944 г. зелените крехки, напъпили пръчици са набедени като „буржоазно“ ястие и изчезват от българския пазар. В последните години обаче, те се появиха отново на трапезата ни и то отгледани от български производители, чиято продукция е на европейско ниво.
Борислав Иванов и съпругата му, от добричкото село Златия (Североизточна България), са едни от малкото земеделци в страната, които се осмеляват да гледат аспержи. Преди около 5 години те се завръщат от Германия, където са работили в сферата на туризма и гастрономията.
„Решихме да се занимаваме със земеделие, понеже живеем в туристически район, а и Черно море е близо до нас – разказва Борислав. – Навремето дядо ми е бил градинар и ние следваме традицията.“
„Това, което произвеждаме, успяваме да го реализираме. Забелязваме, че с всяка изминала година търсенето става все по-голямо – продължава Борислав. – Освен аспержите, отглеждаме физалис (Physalis) и ревен. По време извънредното положение, заради на пандемията от Сдэса-19, не сме срещнали особени затруднения. Докато бяха затворени пазарите, правехме продажби онлайн и доставяхме продуктите си на място при клиентите. Така успяхме да реализираме всичко. Имаше интерес към аспержите и салатите и към всички зеленчуци. В съвсем малки количества отглеждаме и шафранов минзухар. Сред клиентите ни са и един-два ресторанта от региона. Останалите са от фермерския пазар, където продаваме продукцията си. Работим само аз и жена ми. От време на време, когато се налага, едно момче, което разбира от зеленчуци идва да ни помага, но основното вършим ние.“
Намеренията на Борислав и съпругата му са да увеличат производството на аспержи. Събират ги от април до края на юни. Диетолозите твърдят, че са богати на витамините В6, А и С. Имат и високо съдържание на минерални вещества, особено калций, магнезий, цинк и желязо. Те са и незаменим източник на триптофан, който спомага за доброто настроение и спокойния сън. А за да сме сигурни, че съдържат всичките полезни вещества, трябва да се избират твърди, гладки, с гланц и затворени пъпки. Колкото са по-зелени или съответно по-бели, толкова са по-крехки и полезни.
Чуйте повече в звуковия файл.
Снимки: Градина Иванови, Златия/ facebook
Над една пета от българите са бедни, става ясно от анализ на Института за пазарна икономика. Хората, живеещи в дефицит, нарастват до 21,7% на основата на данни за безработицата, ниското образование, по-високия брой на децата в домакинството,..
От 12 до 18 май Габрово отново ще се превърне в сцена на емоции и творчество с традиционния си пъстър и наситен с хумор и шеги карнавал. Тази година шумната фиеста съвпада със 165-ата годишнина от основаването на града и с официалния му празник на 17..
Дългогодишната работа като учител, художник и културолог подтиква Йонка Господинова да провокира своите ученици в силистренското училище "Никола Йонков Вапцаров" да направят изложба с рисунки на български носии и шевици . Учениците, реализирали..
ХХ-ата Международна конференция на Българската асоциация на хирурзите, гастроентеролозите и онколозите (БАХГО) събра в София видни специалисти в..
Ученици от Бургас обединиха интереса си към технологиите и опазването на природата, създавайки дигитална игра, в която симпатичен морски робот събира..
Дългогодишната работа като учител, художник и културолог подтиква Йонка Господинова да провокира своите ученици в силистренското училище "Никола Йонков..