Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Къде по пътя си изгубихте България?“

Издателят Манол Пейков с отворено писмо до либерална Европа

Снимка: Софийски международен литературен фестивал

„България се събуди и народът излезе на протест срещу мафията и олигархията, а Европа защо още не се е събудила?“ – това питат протестиращите на „Орлов мост“ в София. Те вече втори месец искат оставката на правителството и на главния прокурор на страната, като подчертават, че протестът няма лидери, а е израз на гражданското недоволство, натрупано в годините на прехода. Сред протестиращите са и много млади българи с добро образование и квалификация в чужбина.

Славата на ЕС като на гарант на върховенството на закона е поставена на карта заради невъзможността му да реагира на корупционната криза в България, каза лидерът на политическото движение „ДА, България“ Христо Иванов в интервю за списание "Политико". От тази трибуна Иванов, който е едно от основните лица на протестите в страната, настоява Брюксел и Берлин да понесат отговорност за поставянето на българската съдебна система и други ключови институции в ръцете на олигархичната мафия. Изданието цитира и думите му, че Европейската комисия, която трябва да е гарант на Договора от Лисабон, "умишлено си затваря очите за това, което се случва в България", въпреки че европейските фондове са най-апетитната плячка на мафията в страната.

С коментара в това авторитетно европейско издание не трябва да се изчерпва вниманието към дългогодишните проблеми на България, смята обаче издателят Манол Пейков. Той споделя мнението, че ограбването на България е ставало с мълчаливото съгласие на Европа и като издател и публицист обръща най-много внимание на политическата и медийна ситуация в страната ни. Провокиран от липсата на внимание към България от страна на европейските медии, Пейков изпраща имейл с призив към любимия си вестник - британския „Гардиън“ (The Guardian). Издателят настоява, медията, която има славата на една от най-значимите и обективни в Европа и света, да стане опора на хората в България, които се борят за свобода и обективност на медиите:

„Следя и подкрепям „Гардиън“ повече от десетилетие. Но намирам, че репортажите ви от България са болезнено недостатъчни. Чудя се: в кой точно момент… изгубихте България от мисловната си карта? Може би е твърде малка? Или твърде обикновена за вас? Прекалено периферна? Или неинтересна?“- пита в писмото си до авторитетното издание Манол Пейков.

Радио България се свърза с Манол Пейков, за да разкаже още за мотивите си да напише тези редове, които са поместени и в неговия Фейсбук профил. По думите му в момента е „трудно човек да се информира адекватно от българските медии за случващото се в страната ни“.

„Всеки подбира някакви канали за информация, на които да вярва, които са му интересни. Последните десет години опитвах да чета The New York Times, Washington post, но за мен The Guardian си остава репер на либералното мислене, не само в Европа, а и в света. Аз също давам, макар и символична сума, за да следя статиите в интернет. В този смисъл, липсата на България от темите във вестника е много болезнена за нас. Много българи се информираме от там, търсим анализите им, защото в българската преса е много трудно да намериш нещо по-различно, освен базова информация. Имаме нужда от рубрики, където се коментира, анализира и човек може да стигне до същината на нещата./…/ Ако ти си човек, който чете чуждестранната преса и се информира на английски, ако четеш публикациите в „Гардиън“, ти в никакъв случай няма да можеш да разбереш реалната ситуация и защо тези хора в България са излезли на улицата и защо искат оставката на премиера и на главния прокурор едновременно и какво им казва в отговор министър-председателят. Виждаш моментна снимка, но нямаш възможност от публикациите им да разбереш хоризонта на случващото се у нас“.

Трябва да има интерес и разбиране, че България е от значение, тази част от света е част от Европа. Тя е важен елемент от общия пъзел. Затова аз им пиша – обяснява още Пейков. Българският издател не очаква писмен отговор на питането си, но се надява повече сънародници да се обръщат към европейските институции и медии, за да може България да излезе от информационната мъгла. Подобни акции, насочени към централата на Християндемократическия съюз в Берлин и към представителството на ЕК във Виена вече предприеха българи в чужбина, които се солидаризират с протестните действия в България.

Снимки: БГНЕС, Facebook /Манол Пейков, Софийски международен литературен фестивал

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54