Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелът за даряване на кръвна плазма става все по-настойчив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главоломното нарастване на броя на заразените от коронавирус в България извежда на преден план множество проблеми. Липсата на медицински кадри става осезаема, бързо се запълват леглата в Ковид отделенията, наличните лекари са на предела на силите си, а като допълнение - недостиг на важна за лечението субстанция, каквато е реконвалесцентната кръвна плазма.

Здравното министерство постоянно призовава за даряване. Още през март пък беше създадена специална фейсбук група от сдружението "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”, в която общуват всички, желаещи да станат дарители. Знае се вече, че най-търсената кръвна група е А+.Апелът към даряване на реконвалесцентна плазма става все по-настойчив, защото това се оказва метод за спасяване на животи.


33-годишният Радослав Цветков вече два пъти дарява. Той е бил заразен с коронавируса през лятото, а като разбира за възможността да дари плазма, не се замисля и се включва в процедурата.

"Ако се наложи, ще го направя пак", заяви пред БНР той е обясни, че процедурата е безболезнена и леко се понася от организма.Оказва се обаче, че пред дарителите има някои пречки:

Има остра нужда от плазма в Националния кръвен център. Донори могат да дойдат от цялата страна, ние поемаме пътните разходи, – обясни  пред БНР председателят на Сдружението за лечение на Covid-19 с кръвна плазма д-р Павлина Михайлова.  По думите ѝ в края на миналата седмица искания за плазма в помощ на тежко болни лекари, са постъпили от Габрово, Бургас, Варна, Пловдив и въпреки желанието на много доброволци да дарят, не е имало къде да отидат, тъй като вратите на центъра са били затворени.

Националният център по трансфузионна хематология в София е единственото място, където може да се дари кръвна плазма у нас, но работното време през седмицата от 8 до 15 часа създава неудобства за желаещите да изпълнят своя човешки дълг. Допълнително ограничение за работещите е, че през уикенда центърът е затворен. Иначе процедурата отнема около 40 минути, като за да се осъществи манипулацията, трябва да човек да е здрав и да са изминали поне 40 дни от положителния му PCR тест. Той се предоставя като доказателство, че кръвната плазма съдържа антитела именно срещу Covid-19.

Сериозен проблем, пред който се изправя всеки, избрал да дари плазма са и неактуализираните критерии до каква възраст и при какви условия, човек може да стане дарител. Към момента тя е до 55 години, но според д-р Михайлова това трябва да се промени. Критериите са написани още през май, а оттогава досега ситуацията се е изменила – категорична е тя.

„Много хора казват - аз съм на 59, на 60 години. Хубаво би било и те да могат да дарят своята кръвна плазма. Направих едно проучване и установих, че във Великобритания няма такава горна граница. Както знаете, колкото по-възрастен си, толкова по-тежко боледуваш и съответно образуваш повече антитела, тоест твоята плазма, ще бъде много по-ефективна.“

Всички тези проблеми доктор Павлина Михайлова е описала подробно в писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов и отговорните институции в страната. Коментар или реакция от тяхна страна по случая, към момента няма.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28