Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 отложи отпътуването на нашите полярници за Антарктида

Испанският научноизследователски кораб "Есперидес"
Снимка: armada.defensa.gob.es

29-та българска експедиция за Антарктида бе отложена ден преди планираното отпътуване на нашите полярници. Шестима български учени трябваше да потеглят към ледения континент и по-точно към остров Ливингстън, където е нашата база, на 12 януари. Заради сериозните рестрикции покрай разпространението на Covid-19, нашите учени трябваше да преминат 14-дневна карантина в Чили, сред което да се отправят към Антарктида. Пътуването от Чили към крайната им цел трябваше да се осъществи на борда на испанския научноизследователски кораб "Есперидес", с който нашите съседи по база - испанските полярници, също трябваше да пътуват до Антарктида. Но поради непредвидените обстоятелства всичко се отлага.

Проф. Христо Пимпирев
По този повод Радио България се свърза с ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев:

„Отменя се защото се отлага заминаването на първата група. Тя трябваше да замине утре и днес да бъде церемонията в президентството. Но вчера (10 януари) ми съобщиха от Испания, мениджъра по логистика, Мигел Охера, че на кораба „Есперидес“, на който нашите полярници трябваше да се качат в Пунта Аренас, за да отидат в Антарктида,  са открити 30 души заразени с коронавирус. Това е изключителна енигма за мен и за всички, защото преди да се качат на кораба те са изкарали 14 -дневна карантина. На кораба са се качили 50 души с отрицателни PCR тест и няколко дена, след като корабът потегля от испанското пристанище Картахена към Атлантическия океан, се откриват позитивни от корона вирус. И  се установява, че те са много повече. Поради тази причина корабът в момента е на карантина в град Лас Палмас на Канарските острови и евентуално ще тръгне оттам след 2 седмици, т.е. след като мине карантината на екипажа. Така че нашите полярници няма как да пътуват утре, защото те също трябва да преминат през двуседмична карантина в Пункта Арена и веднага да се качат на кораба, но корабът няма да е там. Така че ние чакаме!“

Българската база в остров Ливингстън
Как ще се отрази възникналата ситуация върху работната програма на нашата експедиция на Ледения континент ?

„Шантавата година, която измени целият стереотип и начин на живот, ще се отрази доста съществено и на антарктическите изследвания. И не само на нашите, но и въобще! И на испанците, които разполагат с две бази, им се променя изцяло програмата. Само че те могат да лавират, защото имат два научноизследователски кораба и единият е вече почти стигнал Антарктида. А ние трябва да разчитаме на нечие съдействие и някой да ни качи на кораба си. В момента търсим начин за транспорт от Чили до Аржентина и Уругвай, защото испанският „Есперидес“ може да се върне в Испания и въобще да не плава за Антарктида. Затова трябва да имаме резервни варианти“- обясни проф. Пимпирев.

Това е второто отлагане на 29-та българска експедиция към ледения континент. В края на 2020 коронавирусът стъпи и на Антарктида. При тестване на чилийската база по Коледа бяха установени 36 носители на Covid-19. Наложи се спешната евакуация на част от персонала и още по-сериозно затягане на противоепидемичните мерки на континента. Нашите учени трябваше да заминат за остров Ливинстън през ноември, но експедицията ни беше отложена.

Снимки: armada.defensa.gob.es, Facebook /Bulgarian Antarctic Institute, Теодосий Спасов,

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15