Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво очакват младите хора от бъдещото управление на България

Снимка: БГНЕС

Българите днес избират своите представители в 45-то Народно събрание. Младите хора бяха основна движеща сила по време на летните протести срещу управлението в страната през 2020-та.

Какво очакват младите хора от бъдещите властимащи, които ще бъдат изправено пред глобални проблеми и предизвикателства? Ето какво каза пред Радио България Атанас Радев, председател на Студентския клуб на политолога към СУ “Св. Кл. Охридски”.

„Не само за младите хора, но и за българските граждани най-важното е върховенството на правото. Неслучайно протестите през лятото на м.г. изразяваха именно това – заедно с битката срещу корупцията и порочните практики, станали част от всекидневието ни. Върховенството на правото е основният елемент, който да гарантира нашите права и съответно да следи за спазването на задълженията ни като граждани. Т.е. едното предхожда другото. Същевременно ние осъзнаваме как под въздействието на Covid-19 се нуждаем от много и най-различни компетенции, за да успеем да се нагодим към ситуацията, засягаща пряко образованието, здравеопазването, икономиката, и да потърсим най-добрите решения. Отражението на коронакризата върху образователната система ще бъде изчислено след няколко месеца, когато ще се видят резултатите от зрелостните изпити. Но най-страшното ще бъде при децата от началните класове, тъй като при тях училището е социализиращ елемент.

Събужда ли се гражданската активност сред младите хора, които през лятото изпълваха площадите по време на протестите, и ще се превърнат ли те в коректив на следващата власт?

„До известна степен можем да го твърдим, защото протестите освободиха гражданска енергия. Но освен самия акт на изразено несъгласие, от гражданите се очаква да бъдат и коректив. Защото нашето участие не приключва с пускането на бюлетината в урната, а продължава през целия процес – например чрез участието в различни дискусии и кръгли маси. Неслучайно ние като неправителствени организации, занимаващи се и с политиките за младежта и гражданското общество, организираме подобни форуми през цялата година. И тук въпросът е някой да поиска да представи това, което правят младите хора - ако отворите сайтовете на студентските организации, ще видите, че те непрекъснато организират събития с цел младите хора да участват активно не само в политическия процес, но и да имат своето място в обществото, да се развиват кариерно, да усвояват различни умения и компетенции. Може да се каже, че ние запълваме дупките на образователната система, тъй като някои неща няма как да бъдат усвоени в нея поради различни причини.“

Снимки: БГНЕС, Facebook /Атанас Радев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Неблагоприятен ден за планински туризъм

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите части вали дъжд и има мъгла. Над 2200 м надморска височина снежната покривка достига 5-10 см. Според прогнозата за времето на Националния институт по..

публикувано на 04.05.24 в 10:26

МВнР отправи призив към българите в Грузия и шведския град Малмьо

Заради продължаващите протести в Тбилиси, външното ни министерство препоръча на българските граждани, посещаващи Грузия, да избягват големи събирания и демонстрации, както и да се информират чрез местните медии за развитието на ситуацията и да следват..

публикувано на 04.05.24 в 09:13

В Русе започват безплатни пешеходни обиколки Ruse Summer Free Tour

Безплатните пешеходни обиколки в Русе Ruse Summer Free Tour на английски език, насочени към българските и чуждестранните гости на града, започват в събота, 4 май. Техният маршрут включва най-емблематичните сгради и места в централните части на Русе...

публикувано на 04.05.24 в 07:10