Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските села се превръщат в демографски пустини

Снимка: БГНЕС

Населението на България в момента е приблизително около шест и половина милиона души. Процесите на обезлюдяване на страната се задълбочават и мрачната прогноза на изследователи сочи, че до 2040 г. населението ни ще се стопи с около ¼. Очаква се след 20 години на българска територия да живеят не повече от 5 млн. и 400 хил. души. Тенденцията е отчетена от специалисти, които изнесоха данни от свое проучване на демографските проблеми на България и регионалните демографски диспропорции. Обект на анализа са данните, налични преди началото на световната Ковид-пандемия през 2020 г.

В България липсва младият активен контингент от население, а в същото време страната ни е на предпоследно място по продължителност на живота в ЕС – посочват в доклада си изследователите. „На второ място е проблемът с нелогичните териториални икономически и социални диспропорции. Тъкмо заради това системата започва да боксува, липсва баланс“ – обяснява доц. Георги Бърдаров от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е сред авторите на представителното демографско проучване.

Георги Бърдаров

 По думите му, около 200 хил. българи са се върнали у нас по време на пандемията, въпросът е дали има какво да ги задържи тук и след като тя приключи.

„Преди пандемията страната ни беше на първо място по смъртност, не в ЕС, а в цяла Европа, и на едно от първите места в света. Това е срамен, тъжен и притеснителен факт – посочва анализаторът. – Няма административна единици в ЕС, на областно ниво, където смъртността да надхвърля 20 промила, там дори няма 15 промила смъртност (брой смъртни случаи на 1000 души население). Така ние драстично, в негативен план, изпреварваме развития свят. Тук има общини, в които смъртността дори надхвърля 50 промила. Фактите показват, че в Северозападна България, в община Георги Дамяново –смъртността е 40 промила, Макреш 39 промила, Хайредин и близките общини са със сходни показатели. Такива показатели има само след тежки военни конфликти в Азия и Африка, или когато населението е било поразено от пандемии като СПИН и малария. Причините за свръх високата смъртност у нас е в пълния срив на здравните грижи по места, в липсата на младо и активно население, което да помогне за икономическия напредък, както и задълбочаваща се  бедност, която не позволява превенцията на лечими заболявания.“

Дори на областно и общинско ниво никъде в страната няма територия, която да е с положителен естествен прираст на населението, а хората над 65 години да са по-малко от 20% от населението, посочват анализаторите.

„Тревожна тенденция е не толкова намаляването на гъстотата на населението, защото в Европа има други държави, които са с доста по-ниска гъстота, а фактът, че за 20 години градското население тук ще достигне 79%“ − допълва доц. Надежда Илиева от БАН.

„Изчезването на селища и намаляването на населението водят до появата на т.нар. демографски пустини – територии, където гъстотата на населението е под 10 души на кв. км. А през 2040 г. те ще са 69% от територията на България. До 2016г. това са били 23% от територията. Сред тези демографски пустини много ясно се открояват „островите“ с по-висока гъстота на населението – София, Пловдив, Перник, Пазарджик, Плевен, Черноморското крайбрежие и по поречието на р. Места. Тревожна тенденция е, че расте броят на населените места без трудоспособно население и до 2040-а това ще са около 40% от селата. Практически те са обречени да загинат. През следващите години ще има надпревара за привличане на население“ − прогнозира тя.

Учените търсят и първопричините за отчетените негативни тенденции. Откриват я в модела на българското общество, което вместо да надгражда постигнатото, е склонно да започва всичко от начало. Това се наблюдава повече от век − в годините след Освобождението (1878 г.) и до днес. „Развитите държави имат последователно движение напред и надграждане, независимо каква е политическата сила и какъв е курсът, който се води в момента. Нашата страна непрекъснато започва реформите отначало и това е огромен проблем, който се отразява върху всяка сфера на живота. Изходът ни е в правилната държавна политика и адекватните мерки за справяне с демографската криза“ – обобщава доц. Георги Бърдаров. Не е за подценяване и фактът, че страната ни е в 10% на държавите с най-благоприятни условия за живот в целия свят. Измененията на климата и пренаселването на планетата ще прави нашата територия все по-привлекателно място за живеене. „Тази демографска пустиня, която очертахме, няма да остане ненаселена. Оттук нататък има два пътя – или ние ще населим тази територия, или тя ще бъде населена от други хора. Оптимисти сме, че тя ще бъде населена от българите“ − посочва доц. Надежда Илиева.


Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05