Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата учебна година идва с две лица – радост за учениците и страх от бъдещето за някои родители

Снимка: БГНЕС-архив

По традиция, училищата в България отварят врати на 15-ти септември. Началото на учебната година до сега се е отбелязвало като празник, в който децата и учителите с трепет прекрачват прага на училището. Корона кризата обаче постави своя отпечатък и върху възприетите норми в традиционното българско училище.

В условията на извънредна епидемична обстановка тази година МОН предложи коренно различен подход при определяне на присъствения и дистанционен график за учениците. Със свое постановление министерството позволява решенията да се взимат на различни нива – национално, училищно, областно. Постановлението дава и насоки за действие, описва ясни процедури и сценарии при наличие на коронавирус в училище. Очертани са задължителните и препоръчителните мерки за учениците:

„Всичко се прави, за да намерим баланс между максимално присъствено обучение при минимален риск за децата и учителите – каза в интервю за БНР Мария Гайдарова, зам-министър на образованието. – При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на Covid-19 или при заболели учители, така че да бъде невъзможно да се осъществи присъственият учебен процес, директорът на училището може да направи аргументирано предложение до министъра на образованието и науката за преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда – тогава първи следва да премине випускът с най-много заболели и контактни ученици. Малките ученици - от 1-ви до 4-и клас преминават към обучение от разстояние само в краен случай."

Сложна е организацията и на първия учебен ден, особено където се учи от първи до дванадесети клас. Например на тържеството ще могат да присъстват 1., 5., 7. и 12. клас. Въпреки тази мярка, в един училищен двор в столицата ще има около 700 души. Това е тържество и има емоции, отбелязват школски директори.

За първокласниците се предвиждат най-леките мерки в училище. Децата ще бъдат без предпазни маски в стаите, ще ги носят единствено в коридора.

„Не можем да усетим празника, защото не знаем колко време ще трае присъственото обучение в училище – казва в допитване на БНР майка на двама ученици от централно столично училище. Всички сме със затаен дъх и очакваме в кой момент от присъствено ще се премине към дистанционно обучение“ – казва тя. Жената е притеснена, защото при поредното затваряне вкъщи, поне единият родител трябва да преустанови работа, за да контролира дистанционното обучение на децата си.

Не всичко е в мрачни тонове за учителката от столичното 41-во училище „Св. Патриарх Евтимий“ Ана-Мария Янкова. Тя е начален учител с дълъг педагогически стаж и казва, че непринуденото поведение на децата я кара да се усмихва и създава добро настроение, а това много повече помага в трудни дни, като сегашните, отколкото да я поставя в рискова среда:

„Както винаги ние сме готови за всякаква ситуация, но повечето учители желаем в училище да бъдем присъствено. Нагласата е оптимистична и за тази учебна година. От миналата година паралелките са с по-малко ученици, за да не се струпват много деца в една стая. В моето училище броят на колегите, които взимат и допълнителни мерки срещу заразата е много малък. Но иначе излишен страх няма, малките деца са много дисциплинирани, а и родителите много помагат и казват на децата да носят маските. Миналата година мерките бяха непознати и шокиращи за всички, но сега вече приемаме всичко нормално. Мобилизирали сме се и каквото зависи от нас, ние вече сме го направили, за да започне гладко учебната година“.

Снимки: БГНЕС-архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Емблематичният Покрит пазар на София скоро отново ще заработи за посетители

Дълго чаканият мащабен ремонт и възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София вече приключи. Първите посетители ще могат да влязат и пазаруват там на 23 май. Това съобщават за БНР представители на веригата..

публикувано на 19.05.24 в 09:35

Копие на Панагюрското златно съкровище е изложено в Бургас

В Археологическия музей в Бургас (бул. "Алеко Богориди" 21) се откри изложбата "Панагюрското златно съкровище". Музейното копие на най-прочутото българско съкровище наскоро се завърна от гостуване в Дубай и вече е експонирано в зала "Трезор" на..

публикувано на 19.05.24 в 08:25

Дами ще демонстрират шофьорските си умения в автошоу на високи токчета

Автошоу “Скорост и високи токчета” ще се състои днес в Кюстендил. Всяка дама със спортен хъс, автомобил и шофьорска книжка ще може да демонстрира шофьорските си умения на площад “Велбъжд”. “ Входът за публиката е свободен, а забавата и емоцията са..

публикувано на 19.05.24 в 07:00