Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винопроизводителите се радват на благодатна година с натежали бъчви в избите

Снимка: БГНЕС

Сухото лято и дъждовната пролет осигуриха на лозарите хубаво грозде, което скоро ще е в бъчвите, но ценителите на виното ще трябва да почакат, защото на пазара то ще се появи едва през пролетта на следващата година, а за червените сортове ще трябва и още малко търпение.

„За наша радост българинът не спря да пие вино, въпреки кризата – той просто се насочи към малко по-ниски ценови класове. Виното в кутии се продава много добре“ – казва Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара:

„Има намаление на продажбите в по-високите ценови класове – между 15 и 25 лв., но се надявам с отминаването на пандемията това да се нормализира и тези вина да се задържат на трапезата. По наши наблюдения засега най-търсен е средният клас вино, с цена на производител 7-8 лв.и съответно от рафта в магазина – 10лв. Търсят се най-вече „Мерло“ и „Каберне“ – от червените сортове, от белите – „Совиньон блан“, доста голям интерес предизвиква и розето.


Интересът към тези вина е както на вътрешния, така и на външния пазар. Прибирането на гроздето за вино е цяло изкуство – продължава Йордан Чорбаджийски. – У нас има перфектни агрономи и технолози в този бранш. Сега те са на полето, следят гроздето за захарност и когато кажат, че е готово за бране, тогава се влиза и се обира реколтата. На база качеството на гроздето, то се насочва да бъде за вино, за ракия, за направа на бренди и т.н. Благодарение на нашите специалисти-технолози, България прави едни от най-хубавите вина в света.

От съсловната организация на винопроизводителите се надяват да не се повтори кризата от миналата година, когато не малка част от избите имаха 80- 90% спад в продажбите. Те снабдяват ресторанти и хотели, а тъкмо в този сектор работата замря заради анти ковид мерките. Прогнозират, че 2021 година ще бъде критична за бизнеса.

„Надявам се да няма ново затваряне и също ми се иска българинът да узрее и да започне масово да се ваксинира, за да можем да се върнем към нормалността. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре, защото икономиката трябва да работи и да има работа за всички. Недопустимо е да останат още хора без работа и то при такава висока инфлация. Гроздето тази година е по-скъпо с 30 % от миналогодишното и това ще окаже влияние върху вината и алкохолните напитки. По-притеснителното е това, което се случва с цената на електроенергията, с газа, защото увеличението на цената на енергоносителите е тройно и всеки производител трябва да си калкулира цената така, че да не фалира.“


Цената на гроздето расте, въпреки високите добиви тази година. „Реколтата от грозде тази година е по-добра от всяка друга досега. Добиваме по 600 до 900 килограма от декар, в зависимост от сорта грозде“, потвърждава технологът на винарната в с. Генерал Кантарджиево Тихомир Трифонов пред БНР-Варна. Обяснява, че от един килограм грозде може да се получи най-много 550-600 милилитра вино, но, макар и с много добра реколта, една бутикова млада изба като тяхната, трудно може да се наложи на свръхконкурентния пазар на вино. Винарната в Генерал Кантарджиево произвежда около 200 хиляди бутилки годишно, асортиментът им включва 12 вина – продукция ориентирана само за вътрешния пазар. Имат и единични заявки от чужбина, основно от гости на избата, които са харесали местните вина и си поръчват два-три кашона или по-големи количества за домашна употреба. Според Тихомир Трифонов, такава е равносметката на повечето малки изби в България, които отглеждат собствени лозови насаждения и с много труд и внимание правят вино с хубав вкус и високо качество. А като потвърждение на отличната оценка, която родните винопроизводители получават от експертите в световен мащаб, дойде и новината, че България ще бъде първата държава, в която ще се открие изнесен офис на Международната организация по лозата и виното (ОIV).

Снимки: БГНЕС, Радио Варна, БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БНБ отчита ускорено нарастване на БВП в началото на годината

През първото тримесечие на 2024 г. реалният БВП на страната се повишава с ускоряващ темп, което е предпоставка за сходна годишна динамика, посочва икономическият бюлетин на Българска народна банка (БНБ). За растежа са допринесли подобреното..

обновено на 14.05.24 в 16:08

Предизвикателствата пред въвеждането на еврото в България обсъждат експерти

Международна конференция "България в еврозоната, кога?", посветена на ключовата тема за присъединяването на страата ни към еврозоната, перспективите и необходимите реформи това да се случи, ще се проведе на 14 май в София. Нейни организатори са..

публикувано на 14.05.24 в 07:10

Започва най-големият форум за земеделска техника БАТА АГРО

Шестнайсетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще бъде открито днес в присъствието на служебния земеделски министър Георги Тахов. Форумът ще се проведе от 13 до 17 май на летище Стара Загора. На изложението ще бъдат..

публикувано на 13.05.24 в 07:00