Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите камиони с хуманитарна помощ от България тръгват към Украйна

Здравното ни министерство изпраща на Украйна лекарства и превързочни материали

| обновено на 01.03.22 в 16:06
Снимка: БГНЕС

Два камиона на Българския червен кръст - БЧК, част от хуманитарния конвой на българската държава, тръгват на 1-ви март към Украйна.

БЧК благодари на стотиците индивидуални и корпоративни дарители, които се отзоваха в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна и уточняват, че кампанията за набиране на материални дарения продължава. Всички, които желаят да се включат, могат да го направят в областните структури на БЧК, както и в централата на организацията на бул. „Джеймс Баучер“ 76 в София.

В рамките на Националната благотворителна кампания на БЧК е активиран кратък номер 1466 за всички мобилни оператори. На него всеки, който желае да подкрепи кампанията, може да изпрати sms и да дари 1 лв. за пострадалите от конфликта в Украйна.

Здравното министерство ще изпрати на Украйна хуманитарна пратка с лекарствени продукти и медицински консумативи по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, съобщават от МЗ. Ведомството вече се е обърнало към водещи компании – търговци и дистрибутори на лекарства у нас, които са изразили готовност да осигурят медикаментите. Освен това с помощта на БЧК ще бъдат транспортирани лекарства, консумативи, превързочни и санитарни материали, от каквито спешна нужда е заявил Украинският червен кръст.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30