Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев настоява българите от диаспората да имат равни права с българските граждани

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев очаква парламентът най-бързо да реши проблема с издаването на документи за самоличност на българите от историческата диаспора. На „Дунав мост“ в Русе, Радев посети граничния пункт за посрещане на украинските бежанци. Той призова да се даде възможност на сънародниците ни, които искат да останат в страната ни активно да се включат в пазара на труда. Радев посочи, че те трябва да ползват всички останали права и услуги, които имат българските граждани и подчерта, че това трябва да е част от демографската политика на България. 

Според държавния глава, България има основание да е място за преговори между президентите на Русия и Украйна, но това трябва да стане в координация с ЕС. Той повтори тезата си, че Русия може и да спечели войната, но няма да спечели мира, защото мир не се печели с агресия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42

Националният археологически музей участва в Европейските дни на археологията

По-различен поглед към науката Археология – като основа за комуникация, публично споделяне на европейското наследство, и по-лесен достъп до него – дава инициативата Европейски дни на археологията 2024, която се провежда в редица държави на континента...

публикувано на 15.06.24 в 10:25