Само да тръгнете по улиците на Кюстендил в края на юни и няма как да не забележите, че минавате под шпалир от черешови дървета с узрял плод. В този български град в подножието на планина Осогово и на брега на река Банщица, условията за отглеждане на черешови дървета са най-благоприятни в страната ни и тъкмо там те дават изобилен плод. Тази година трудолюбивите стопани се радват на много добра реколта, но за поредна година срещат трудности с намирането на пазари за продукцията. А черешата е нетраен плод, тя трябва да се оползотвори до два-три дни след прибирането от дърветата.
За да засилят вниманието към кюстендилската череша, за която всеки българин знае, че е най-сладка, най-сочна и най-вкусна, от Община Кюстендил организират Празник на черешата. Той се провежда от 15 години в центъра на града и представя разнообразието от сортове червени и бели череши, които се отглеждат в района.
Този плод е истинска гордост за хората от Кюстендил, затова няма двор в града, където да не е засадено поне едно черешово дърво. В стара местна традиция се е превърнало и сладкото от бели череши, за което местните казват, че ако не са го приготвили през пролетта, то няма как да посрещнат спокойно зимата. А черешите създават и радост за окото, когато са подредени и аранжирани с много фантазия и сръчност, специално за празника на черешата. В това ни убеждава Димитринка Укалска, от отдел Култура в Община Кюстендил и допълва, че тази година празникът продължава три дни - от 24 до 26 юни. "Отново ще бъде многоцветен, с богата съпътстваща програма, но да не забравяме, че всички идват в Кюстендил по това време, за да си хапнат от прочутите кюстендилски череши" – казва Димитринка Укалска.
Вторият ден от празника е най-важен. Програмата на 25 юни започва в 11 часа с откриване на базар на черешопроизводителите. Всеки щанд е специално аранжиран, има и конкурс за най-едра череша, за най-оригинално черешово пано, за рисуване с череши и за най-атрактивно вешело. А какво представлява вешелото, което се прави само в Кюстендил и е истинска атракция за гостите на града?
"Вземат се двойки череши, свързани с дръжките си. Те се усукват около дървена пръчка и се прави нещо като грозд от череши – обяснява ни Димитринка Укалска. – Той е над килограм и е комбинация от различни сортове и цветове череши. А когато си хапваш от този грозд черешите с различни вкусове, тогава насладата е пълна. Това е много атрактивна част от аранжировката и без него празникът не минава. Традицията е автентична и за всеки в Кюстендил е приятен спомен, който го връща в детството.
Празникът ни има автентична атмосфера, която се опитваме да съхраним, въпреки модерното ни време. А това, което човек няма как да изпита, ако не посети Кюстендил по времето на черешобера, е характерната щедрост и трудолюбието на хората в нашия край. Тях дължим на богатствата на природни дадености тук – чист въздух, плодородна почва и лечебни минерални извори."
В Празника на черешата се включват освен производители и различни институции. На своя щанд Институтът по земеделие в Кюстендил представя тази година 10 сорта череши, на които се залага голямо бъдеще. В развлекателната програма най-активни са читалищата. На тема "череши" работят около 30 читалища, всяко от които има свои представители и в кулинарното състезание с награди, организирано от Общината. Конкурсът "Череши в кухнята" е за истински новатори и професионалисти. Те се състезават в отделни атрактивни категории –за здравословна рецепта с череши, иновативна кухня с череши, атрактивно ястие с череши, съвършен вкус с череши, а награди се присъждат и за най-оригиналната рецепта с череши. Хит от миналата година е баницата, но не каква да е, а с кюстендилски череши.
Снимки: БГНЕСВ следващите редове Радио България ще ви разкаже накратко какви са условията, при които чужди граждани могат при необходимост да ползват медицинска помощ в България. Кои чужденци имат право на достъп до медицинска помощ в България срещу..
В ход е Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW). Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA), която се провежда за шеста година от 13 до 17 май. Тя има за цел да повиши..
Три спасени мечета през 2023 г. са върнати отново в дивата природа, съобщиха от Фондация "Четири лапи". В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове в България и в чужбина...
Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по..
Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT,..
В петък минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на..