Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сайтът на президентството е бил обект на хакерска атака

| обновено на 15.10.22 в 17:28

Интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, съобщи прессекретариатът на президентството. В съобщението се посочва, че атаката е била свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта. Предприети са мерки за намаляване на въздействието на хакерската атака и в нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта. Единствено достъпът до сайта е бил затруднен, пише още в съобщението. 

По този повод и във връзка с разпространената в медии информация за хакерска атака срещу български сайтове, Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че се е самосезирала. Атаката е била от типа DDoS - разпределителна атака за отказ от услуга. Разпоредено извършването на незабавна проверка по наличната информация. Тя е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР.

Няколко часа по-късно, на пресконференция на прокуратурата, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че началото на атаката срещу български сайтове е от град Магнитогорск в Руската федерация. Сарафов изрази надежда, че по пътя на международната правна помощ ще се установят конкретните лица, които стоят зад нея, но не се ангажира да уточни дали е инициатива на някакви лица или на държавни структури. По думите му, това е въпрос и на следствена тайна. Главният прокурор Иван Гешев, който определи случая като криминално престъпление, засягащо устоите на българската държава, уточни, че по случая работят ДАНС, ГДБОП,  както и специалното подразделение "Киберпрестъпления" към Националната следствена служба.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на..

публикувано на 11.05.24 в 10:03

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05