Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Молдовско-румънска винена група прибави към своя каталог и българска марка

Това е първата продажба на родна винарна на чуждестранен инвеститор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди дни мажоритарният дял в един от винените производители у нас беше придобит от молдовско-румънска винена група, която е сред най-големите износители на молдовско вино по света. Тя е и един от лидерите на пазара в Централна и Източна Европа. Досегашният собственик на българската винарна остава акционер с дял от 24% дял и активна роля за развитието на бизнеса.

"Разговорите за сделката започнаха преди около година, по идея на собствениците на чуждата компания, проучили нашите масиви, производствена база и екип. Разбрахме, че споделяме обща философия и желание да създаваме качествени вина от среден и висок клас – радва се изпълнителният директор на родната изба Ангел Ангелов. – Най-важната задача след окончателното сключване на сделката, е българската винарна да се разпространи много по-сериозно на международната сцена. Разбира се, част от нейната продукция ще продължи да се предлага и у нас.


БНР подкасти:

Още от категорията

Министър Милена Стойчева

Искаме да ребрандираме България като място за добър бизнес

Ребрандиране на България като място за създаване на високотехнологични иновации и където може да се прави добър бизнес, който да бъде привлекателен за инвеститорите. Това заяви пред БНР, че ще е приоритет на работата на Министерството на иновациите и..

публикувано на 23.07.23 в 10:39
Кирил Вътев (вляво)

Внасяме в ЕК искането за удължаване на забраната за внос на зърнени култури от Украйна

В Европейската комисия предстои да бъде внесено искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос в пет държави от ЕС и комисията да се произнесе окончателно, съобщи земеделският министър Кирил Вътев. За удължаване на..

публикувано на 22.07.23 в 16:07

България кани Турция да инвестира в инфраструктурни проекти

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и посланикът на Турция Айлин Секизкьок обсъдиха активизиране на икономическото сътрудничество и проекти за нови инвестиции. Бяха обсъдени секторите с потенциал за нарастване на търговията, сред които..

публикувано на 21.07.23 в 17:57