Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Въпреки високите цени, българите не се отказват от приготвянето на зимнина

Снимка: БГНЕС

Обикновено есента е най-подходящият сезон за консервирането на зеленчуци за зимата. Именно тогава те са в изобилие и цените им са най-поносими. В България традицията за приготвяне на зимнина е особено популярна сега, когато несигурността и предупрежденията за тежка зима валят отвсякъде. А и българинът никак не обича изненадите и винаги гледа да задели по нещичко за черни дни. Още от края на септември цените на червените чушки и камбите тръгнаха нагоре, доматите за консерва, които миналата година не надвишаваха лев, сега са поскъпнали двойно. Готовите консерви, които успешно се доближават до любимата домашна продукция, също стават все по-недостъпни за средностатистическо семейство, което едвам покрива разходите за домакинството.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), индексът на тържищните цени се повишил с 31 % на годишна база, но това не отказва хората да правят зимнина, макар и по-малко от обикновеното. И ако допреди години туршиите се правеха по семейни рецепти, за да разнообразят зимната трапеза, то сега те са средство за оцеляване в икономическия и политически хаос в България.


Столичани, които през последните години се радваха на изобилието, предлагано на фермерските пазари от предприемчиви производители, сега също запретват ръкави, за да приготвят някоя друга консерва за зимата.

Сред най-предпочитаните есенни специалитети са печените червени чушки и капии, лютите чушлета и, разбира се, царската туршия. Последната, с хрупкавите моркови, камби, целина и карфиол, съчетава цяла гама от пробиотици, пребиотици и витамини – сигурна защита срещу "модерните" напоследък щамове. Туршиите се приготвят най-икономично, по отношение на електроенергията.


По-трудоемките зеленчукови изкушения като лютеницата, стават все по-нерентабилни за домашното производство, освен ако не се приготвят на дърва в старата печка на село.

От друга страна, заради целогодишното изобилие от плодове и зеленчуци, на българската трапеза все по често присъстват свежите салати, затова и домакините правят зимнина в по-малки количества. Тази година обаче около 80 - 90% от родните производители на оранжерийни зеленчуци не са засадили зимната си продукция. Като причина за това те посочват поскъпването на газта, пелетите и електричеството, които са се увеличили от три до четири пъти и не е сигурно дали няма да продължат да се повишават. За да избегнат евентуални фалити и похабяване на продукцията, производителите този път са предпочели да не рискуват.

А българинът, който постепенно забравя вкуса на родните зеленчуци, ще бъде принуден, естествено ако средствата му позволяват, да купува домати от Турция и Гърция, а от Сърбия и Македония аналога на домашно приготвената лютеница.

Снимки: БГНЕС, БНР- архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Природата или човешкото безхаберие са в основата на наводненията по Черноморието

Отиващата към края си 2025 година не остана изключение от черната статистика по отношение на природните бедствия на територията на България. Суша, пожари, а след това последваха и наводненията. И макар след всяко подобно бедствие да се говори за мерки,..

публикувано на 08.10.25 в 10:40

Синоптичната обстановка остава сложна, в Северна България – с оранжев код за валежи

В сряда , 8 октомври, синоптичната обстановка ще остане сложна. През нощта в Дунавската равнина и Лудогорието ще остане дъждовно и на места количествата ще са значителни. В югоизточните райони на страната валежите ще отслабват, и на места..

публикувано на 07.10.25 в 18:15

"Добродетели и религии" няма да се изучава през следващата учебна година

Предметът “Добродетели и религии” няма да бъде въведен от следващата учебна година, съобщи от Пловдив образователният министър Красимир Вълчев, цитиран от БТА. По думите му, продължава работата по изготвянето на програмата за..

публикувано на 07.10.25 в 18:05