Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Одобрени са 7 млрд. евро по европейските оперативни програми в подкрепа на българската икономика

Снимка: архив

За последните два месеца са одобрени европейските средства по седем от оперативните програми на стойност 7 млрд. евро, които ще подпомагат българската икономика през следващите шест години.

На брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Атанас Пеканов посочи, че по тези програми националното съфинансиране е над 1 млрд. евро. По думите на Пеканов, това е действителен ресурс, който ще подпомогне страната ни и е изключително важен за българската икономика, за малките и средните предприятия, както и за ключовата инфраструктура.

Атанас Пеканов подчерта, че са осигурени изключително много средства за развитие на човешкия капитал и за защита на най-уязвимите групи от населението. От друга страна той изтъкна, че трябва да се осигури сериозен контрол върху възлагането и изпълнението, за да бъде постигнат съответния ефект.


БНР подкасти:

Още от категорията

1 януари 2025 г. е целевата дата за приемане на еврото

България ще запише в официален документ 1 януари 2025 г. като целева дата за приемане на еврото, става ясно от проект, публикуван на правителствения сайт. Страната ни пропусна 1 януари 2024 – предишната целева дата за въвеждане на европейската..

публикувано на 24.09.23 в 10:50

България отстъпи 3-то място в ЕС като износител на пшеница

България отстъпи на Франция третото място в класацията на износителите на мека пшеница от Европейския съюз от началото на селскостопанския сезон (1 юли) и вече е четвърта с 877 хил. тона. Това сочат данни на Европейската комисия. Първа остава Румъния с..

публикувано на 12.09.23 в 17:46

България и Гърция са стратегическа ос на стабилност за Балканите

Отличните отношения на най-високо политическо ниво помогнаха България и Гърция да се превърнат в стратегическа ос на стабилност на Балканите. Тя допринася за устойчивото развитие и просперитета на целия регион. Двете държави трябва да извлекат икономическия..

публикувано на 12.09.23 в 08:31