Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При дядо Коледа в Лапландия или на село в къща за гости – къде ще празнуват българите?

Снимка: Pixabay

Стане ли дума за празненства, трапези или пътуване, българинът не щади средства, но най-обича да съчетава и трите. А какъв по-добър повод за това от почивните дни в края на годината? Коледата е за семейната софра край елхата с възрастните родители, традиционните ястия и ритуали. Но Новата година е за купон и …разточителства.

До 11 500 лв. стигна цената на новогодишна оферта в елитен хотел във спа курорта ни Велинград. Пакетът на баснословната сума предизвика доста коментари в медиите, но пък беше продаден „като топъл хляб“, заедно с останалите 4-5 цифрени празнични предложения на хотела. Собствениците поясниха, че офертата от близо 12 бона включва 4 нощувки във VIPапартамент с около 200 квадрата, пищна празнична вечеря с богата програма, заря, детска анимация, спа глезотии и пр.

„Това е хубаво явление, много хубаво! - коментира експертът по туризъм Константин Занков. Това показва, че в България има пазари за луксозен туризъм и за високо качество на услугите на висока цена, което е нещото, към което се стреми българският туризъм, а именно да не е нискобюджетен. Фактът че този хотел във Велинград много бързо разпродаде стаите си, а те са на цената на пакет в Дубай, Сингапур и т.н. , за мен е само положителен и е похвален за отрасъла ни. Като цяло записванията за Нова година вървят добре.“

По данни на Института за оценки и анализи на туризма към половин милиона българи се готвят да пътуват по празниците. 70 000 чужденци пък ще пристигнат у нас. Повечето обаче идват не за да празнуват, а за да карат ски. Къде ще изберат да отседнат?

„Боровец, Банско, зимните курорти, тъй като на тях им излиза по-евтино, отколкото Алпите и Западна Европа. Чужденците идват, защото все още сме по-евтина дестинация и има голям интерес основно от английски групи. Но за самите празници при нас няма заявки, тъй като чужденците главно обикалят коледните пазари, а тук те все още не са на нивото на европейските“ – казва Антон Дянков от известна туроператорска агенция.

Новото е, че за пръв път от предпандемичната 2019-та, българите започнали за резервират отрано, дори още от лятото. Първи се изчерпали малките семейни хотели на село с типично българска обстановка и традиционната новогодишна софра. Вече е почти невъзможно да откриете места за празниците там.

Ако решите да изпратите трудната 2022 г. в чужбина побързайте, съветват туроператори. „При нас повечето пакети са изчерпани. Интересът е към по-близки дестинации, като Италия, Испания, Кипър, Анталия, Египет и Тунис, но също така и за екзотични страни като Мавриций, който пръв беше разпродаден, заедно с Малдивите и Тайланд“ – казва Адриана Паричкова от водеща столична агенция.


Хитът тази година е семейно пътешествие до Лапландия. Пакетът започва от 3000 лв. на човек и включва 5 нощувки, лична среща с дядо Коледа, посещение на фермата му с хъскита и други преживявания сред заскрежени северни пейзажи.


Покрай икономическата криза и инфлацията, цените на пакетите са скочили между 10 и 20 %. Това обаче не прави впечатление на никого, смята Адриана.

„След ковида хората отново започват да пътуват. И тъй като на повечето места се пътува свободно без изисквания, като PCRтестове и пр., те предпочетоха да отидат в чужбина, защото някои от офертите в България се оказаха доста по-скъпи – говорим за курорти като Велинград, Сандански, Банско. Цените ни се увеличиха още в края на лятото, но това не спира българите. В крайна сметка, който има финансова възможност, се възползва от предложенията ни. Покрай ковида, хората претръпнаха и станаха малко „по-безстрашни“. Някои си взимат застраховка за отмяна на пътуването, но като цяло са по-спокойни и даже вече започнахме със записванията за лятото догодина“ - казва Адриана Паричкова.

Снимки: Pixabay, архив


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15