Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестарт на сезона – обилен сняг и много туристи в Пампорово и Чепеларе

4
Снимка: Facebook/pamporovo.me

В момента снежната покривка в Пампорово е 80 см, а стопаните на туристическите бази не могат да се нарадват на многобройната си клиентела, която пълни ски пистите, хотелите и заведенията. Тази година природата се усмихна благосклонно на родопския зимен курорт. За разлика от ски центровете в останалата част на България, а и в цяла Европа, в най-критичния период, когато почти летните температури докараха работещите в бранша и любителите на снежните емоции до ръба на отчаянието, в Пампорово беше сравнително студено, и дори прехвърчаше сняг. Благодарение на това са били заснежени част от пистите в курорта, съобщиха от АД "Пампорово". Това е и причината тази година много скиори да изберат пред Алпите родопския курорт, който стана и един от най-търсените в Европа. А сега, след обилните снеговалежи над цялата страна, всички писти в Пампорово вече работят на пълна пара, твърди Костадин Беленозов, експерт по туризъм в община Чепеларе:

"Над 80% е заетостта на хотелите в Пампорово. Преобладават гостите от Турция, Ирландия, има и много български туристи. Условията са отлични и всички са много доволни. Курортният комплекс се справи най-добре със ситуацията и я овладя! Въпреки че нямаше сняг в цялата страна и в Европа, условията за ски при нас бяха най-добри в България. И в най-критичните моменти пистите ставаха за каране, защото екипът на Пампорово успя да заснежи с изкуствен сняг достатъчно писти. Цените на полудневните и еднодневни ски карти запазиха стойностите от миналата година и варират най-общо между 52 и 85 лв."

След като миналата седмица зимата се завърна най-сетне и в България, съседното курортно градче Чепеларе бързо се напълни със скиори, нетърпеливи да наваксат изпуснатото. 90% от гостите тук са българи. В момента работи т.нар. червената писта на ски центъра "Мечи чал" над града. Съби Маданков, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе не крие облекчението си:

"Заваля хубав сняг, има условия за ски. От петък е отворен ски центърът "Мечи чал". Това, което е ново тази година е, че общината финансира изграждането детски ски център, в самия град Чепеларе, с мини ски влек една лента и много атракции за децата. И най-интересното е, че всичко това ще бъде безплатно. Но за нас най-важното беше да имаме условия за ски. Има ли условия за ски, хората се завръщат! Температурите паднаха и може да се прави и изкуствен сняг. А синоптиците обещаха, че през седмицата ще падне още сняг и тогава ще заработят и другите писти на "Мечи чал". В района има също трасета за ски бягане, за снегоходки и пр. По традиция, в Чепеларе сезонът е много силен през февруари и до 10 март. Така че се надяваме на добри резултати".

Освен новия детски ски център в местността "Дьортевото", който ще бъде открит в началото на февруари, Чепеларе очаква зимните си гости с два чисто нови маркирани маршрута. Единият от тях започва от самия град и отвежда до вековна воденица, а другият – от долната станция на лифт "Мечи чал" и пресича местността "Янчовица", където са открити следи от древно пещерно жилище от каменно-медната епоха. "Маршрутите са достъпни и през зимата, могат да бъдат минати като пеш, така и с шейни" – твърди Маданков.

Снимки: Facebook/pamporovo.me

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15