Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Македонските власти пуснаха чакащите на границата българи за честванията на Гоце Делчев

Снимка: БГНЕС

След близо четиричасов престой на границата властите в Северна Македония позволиха на чакащите българи да отидат в югозападната ни съседка за честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Сънародниците ни не бяха допускани заради проблеми в системата и невъзможност да им бъдат проверени документите.

Междувременно стана ясно, че делегацията ни, която е в Скопие, ще ги изчака, за да се поклонят заедно пред гроба на българския революционер.

Заради напрежението между двете държави през последните месеци македонските власти създадоха организация делегациите на управляващите в Скопие, опозицията и дошлите от България да положат венци без да се засичат.

“Не мисля, че чак такива мерки за сигурност са необходими и отношението между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на които сме свидетели”, коментира по-късно Иван Демерджиев, след като българската делегация положи венец на гроба на Гоце Делчев в църквата “Св. Спас”.

БНР подкасти:

Още от категорията

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха за съвместно управление, но при втория мандат

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство неизпълнен с мотива, че няма да допусне в състава на правителството да бъдат хора, издигнати чрез задкулисни договорки. Пред..

публикувано на 22.05.23 в 16:01
Слави Трифонов

ИТН оттеглиха подкрепата си за кабинет с първия мандат

"Има такъв народ“ (ИТН) няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ. Това съобщи във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. До днес никой не проведе разговор по същество с ИТН се оплака лидерът. "Нито за състава на кабинета. Нито за структурата. Нито за..

публикувано на 22.05.23 в 09:01
Мария Габриел и Румен Радев

Мария Габриел връща изпълнен мандата за проектокабинет

Номинираната за премиер Мария Габриел днес в 15,00 ч. ще представи на президента Румен Радев структурата и състава на предложения от нея кабинет. “Очаквам ГЕРБ–СДС да дойдат с изпълнен мандат, след което ще издам указ ”, заяви държавният глава. По..

публикувано на 22.05.23 в 06:00