Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В памет на Асен Зидаров и един живот отдаден на радиото и фотографията

Още един един „златен глас“ на Радио България ще звучи сред звездите. Напусна ни Асен Зидаров – дългогодишен преводач-говорител във френската ни редакция.

Колоритна личност, с множество интереси, Асен беше известен с прозвището „Колоездача“, заради над 140 хилядите километра, които изминава на две колела. С неговото име свързваме и множество игрални и документални филми, които той превежда и дублира за Българската национална телевизия. В последните години от живота си Асен Зидаров беше отдаден на страстта си към фотографията, създавайки експресивни кадри от ежедневието ни.

Целият професионален живот на Асен Зидаров преминава в Радио България и той считаше това за привилегия:

Работих 39 години във френска редакция, беше много вълнуващо и пазя чудесен спомен. Освен че бях преводач-говорител, направих и неколкостотин интервюта. Бях водещ на мое авторско предаване, което се казваше „София – моя любов“ и много се харесваше на нашите слушатели от Франция и Белгия“ – сподели ни преди време Асен Зидаров.

Днес, в 14.30 часа, в столичния храм „Св. София“, приятели и колеги ще си кажем последно сбогом с Асен Зидаров.

Поклон!


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Антонио Панарело – един италианец в крайдунавското село Сланотрън

Разположеното на около 16 километра от Видин, на брега на Дунава, село Сланотрън наброява около 500 души население. Зимите тук са много люти, а лятото – огнено. Именно това селце, неизвестно дори за мнозина българи, се оказва поредна спирка в..

публикувано на 09.10.23 в 11:25

Български учен от Харвард печели престижна международна награда

Стефани Станчева, професор по политическа икономика в Харвардския университет, е един от двамата учени, които печелят тазгодишната престижна международна награда Bright Mind Award. Тя ще ѝ бъде връчена на церемония в Берлин на 14 ноември, съобщава The..

публикувано на 02.10.23 в 09:49

Вероника Тодорова – за обратния път към родината и концертния живот в България

Една изключителна българка, музикант и виртуозен изпълнител на акордеон се завърна и пренесе цялата си концертна дейност в родината. Това е Вероника Тодорова, която близо 20 години гради успешна кариера като диригент и концертиращ музикант в..

публикувано на 01.10.23 в 09:05