Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Унгария и Молдова също празнуват деня на Свети Трифон

Снимка: bolgarok.hu

С молитва, традиционно хоро и чаша вино зарязаха лозята в град Тараклия. Българите от молдовския регион се събраха пред Дома на културата. С хляб и сол беше посрещнат и специално избраният за годината "цар на лозята" – Трифон, който извърши обреда по зарязването.


Денят на Свети Трифон, покровител на лозята, бе отбелязан и от българите в Унгария. Денят на св. Трифон е бил свързван с идването на гурбетчиите градинари всяка пролет в Унгария, затова той се е превърнал в патронен празник на българските градинари в страната, съобщи за БТА Светла Кьосева, главен редактор на българо-унгарското списание "Хемус". 

Снимки: bolgarok.hu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Долината на розите и българската красота в Роке Саенс Пеня, Аржентина

България се включи в традиционното Дефиле на ретро автомобили в Президенсия Роке Саенс Пеня, провинция Чако, в далечна Аржентина в първия ден на май, когато се отбелязва годишнината от създаването на селището. На дефилето се представят различните местни..

публикувано на 03.05.24 в 10:29
Снимка: facebook.com/bulgariansocietyofnevada

Български празник в Лас Вегас навръх Великден

Великден събира сънародниците ни в Лас Вегас на вече традиционния Български фестивал. Тази година организаторите от Българо-американската асоциация в Невада са решили да направят събитието малко по-рано – на 5 май, за да съвпадне с православния Великден ,..

публикувано на 03.05.24 в 09:25

Български роман на Панаира на книгата в Буенос Айрес

На провеждащия се в момента Панаир на книгата в Буенос Айрес – едно от най-авторитетните изложения на печатни произведения в Южна Америка, ще бъде представен философският роман "Преди сътворението" на писателя Христо Славов. За това съобщава..

публикувано на 03.05.24 в 08:45