Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонският външен министър се срещна с представители на македонските българи

Снимка: БГНЕС

Външният министър на Северна Македони Буяр Османи разговаря с представители на македонските българи в страната. В срещата участваха Георги Трендафилов от Гражданския демократичен съюз и Люпчо Георгиевски от Културен клуб „Ванчо Михайлов” в Битоля. Срещата беше по искане на Буяр Османи, предава БГНЕС. Тя идва след посещение в Брюксел на македонските българи, които разговаряха с евродепутати от различни политически групи в Европарламента и с комисаря по разширяване и добросъседство Оливер Вархеи.

"Предадохме на министър Османи нашата категорична подкрепа за преодоляването на напрегнатата атмосфера в отношенията с България и очакванията ни от по-видими действия по отношение на предразсъдъците спрямо македонските българи и към България като държава", каза след срещата Трендафилов. Той подчерта, че очаква от властите в Скопие да изпълнят своите ангажименти, произтичащи от Договора за приятелство  и от т.нар. френско предложение за началото на преговорите на Северна Македония с ЕС.

"Напомняме, че правата на човека и върховенството на закона са първата глава, която ще бъде отворена и последната, която ще бъде затворена в преговорите с ЕС“, заявиха представителите на македонските българи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Долината на розите и българската красота в Роке Саенс Пеня, Аржентина

България се включи в традиционното Дефиле на ретро автомобили в Президенсия Роке Саенс Пеня, провинция Чако, в далечна Аржентина в първия ден на май, когато се отбелязва годишнината от създаването на селището. На дефилето се представят различните местни..

публикувано на 03.05.24 в 10:29
Снимка: facebook.com/bulgariansocietyofnevada

Български празник в Лас Вегас навръх Великден

Великден събира сънародниците ни в Лас Вегас на вече традиционния Български фестивал. Тази година организаторите от Българо-американската асоциация в Невада са решили да направят събитието малко по-рано – на 5 май, за да съвпадне с православния Великден ,..

публикувано на 03.05.24 в 09:25

Български роман на Панаира на книгата в Буенос Айрес

На провеждащия се в момента Панаир на книгата в Буенос Айрес – едно от най-авторитетните изложения на печатни произведения в Южна Америка, ще бъде представен философският роман "Преди сътворението" на писателя Христо Славов. За това съобщава..

публикувано на 03.05.24 в 08:45