Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сирна неделя припомня смисъла на прошката и безкрайната Христова любов

Снимка: БГНЕС

Неделята след Месни заговезни е последният ден, в който всички решили да следват Великия пост по Православния календар вкусват млечни продукти, риба и яйца. Затова на Сирна Неделя, преди да пристъпят към същинското лишение от животинска храна, вярващите се освобождават от стаявани обиди към ближните си и дават прошка на всички, които са ги наранили с постъпки или тежки думи и искат прошка. На вечернята в храмовете, православните си разменят т.нар. "братско целуване" с думите "простено" – "прости" и така с освободена съвест навлизат във Великия пост.

В дните на поста духовните наставници приканват миряните към по-чести молитви, покаяние и смирение, които дават добри плодове, но само ако от все сърце са простили и прощават на всички.

Прошката, за истински отдадените на християнските добродетели, се отъждествява с безкрайната Христова любов към човека.


При християнската любов прошката се дава, дори когато не е поискано извинение, защото "любовта всичко прощава". В посланието си към коринтяните св. апостол Павел казва, че тя не иска нищо от своя страна и прощава, понеже е любов, а християнската любов е безкористна.

В ежедневието, където надделяват материалното и егоизмът, не е лесно да простиш на тези, които са те наскърбили съвсем целенасочено. Затова свещениците съветват вярващите да освободят душата си от обидата и като добри християни да простят и да поискат прошка, макар и само в мислите си.

Според Свещеното писание, даването на прошка от Бога е съпътствано с възраждане и преобразяване на човешката душа. Самата Църквата на този ден припомня изгонването на Адам и Ева от Рая и лишаването им от божествената храна, за да покаже колко пагубни и вредни за спасението и духовния живот са лакомията, непокорството и незачитането на Бога. Въпреки това, Създателят показва любовта си, като изпраща Своя единороден Син, който да изкупи стореното от тях, без да има вина. Със страданията си на кръста Иисус Христос дава пример като прощава на своите мъчители и убийци, докато изпитва нечовешки мъки и страдания. Много са и примерите в житията на светиите как мъчениците за Христовата вяра се молят за тези, които ги измъчват. Затова се счита, че християнството е религия на всеопрощението. 

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Маестро Дико Илиев на среща с военен оркестър

"Искърското" – първото хоро на Дико Илиев

Композитор, диригент, самороден талант, уникално явление в българската култура, Дико Илиев е автор на десетки хора, ръченици, но също на валсове, маршове и други произведения за духов оркестър. От десетилетия с неговото "Дунавско хоро" българите започват..

публикувано на 17.02.23 в 10:10
Връх Шабла в планината Тангра на остров Ливингстън

Ледник Калиакра, ледопад Руен, бряг Баба Марта – стотици места в Антарктида носят български имена

На 27 декември миналата година за първи път български научноизследователски кораб –  "Св. св. Кирил и Методий" , се отправи към Световния океан, за да достигне до Антарктида в рамките на поредната 31-ва българска антарктическа експедиция ...

публикувано на 16.01.23 в 12:10
Ученици от Ябланица в посолството на Австрия

За колорита на ромската Нова година

С поредица от събития в София и цялата страна център „Амалипе“ и стотици училища, образователни медиатори и младежки групи за толерантност и гражданско участие отбелязват празника Василица, известен и като „Ромската Нова година“. Те бяха поздравени от..

публикувано на 14.01.23 в 14:19