Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Емилияна Благоева, Торонто: Хората да избират не между ляво и дясно, а между право и криво

Торонто
Снимка: pixabay

България гласува за поредното си – 49-то Народно събрание, или на петите парламентарни избори в рамките на две години. Въпреки изборната умора сънародниците ни отиват до урните в надежда да прекъснат негативната поредица и в парламента да влязат хора, достойни да се нарекат "народни избраници". Българите в чужбина също се вълнуват от изхода на този ден. Една от тях е – сънародничка, която от 23 години живее със семейството си в Торонто, където тя е кинезитерапевт и учител по йога. И този път, въпреки серията от избори, водещи до парламент, който не е в състояние да излъчи дори кабинет, Емилияна няма да пропусне възможността да заяви своя вот.

"Аз съм оптимист. Имам вярата в доброто у хората и съм сигурна, че в един момент в България ще дойдат правилните хора и правилните политици. Тези, които са със свързана енергия, т.е., които са некорумпирани, с отворено сърце, и които ще работят за народа, – обяснява Емилияна и уточнява: – Всъщност за мен истинският политик е не този, който отива да се изявява, а онзи, който е смирен слуга на народа. В историята имаме личности като Ганди, в съседна Турция - Кемал Ататюрк, който прави невероятна революция и превръща съседката ни от една изостанала страна в съвременна европейска държава за времето си, в Северна Америка имаме Ейбрахам Линкълн, в България имаме всичките народни будители. Това за нас трябва да е стандартът. И аз съм сигурна, че тези хора съществуват и е въпрос на нашето колективно съзнание да изберем правилните политици."

Емилияна Благоева

Запитана, дали сред познатите ѝ българи в Торонто се чувства умора от честите разходки до урните, Емилияна е откровена, макар и с доза хумор:

"Чувства се, разбира се, както и в България. Даже скоро слушах едно интервю на български, в което казаха, че в България имало избори по-често, отколкото някои млади хора правели любов. Беше много смешно, но е точно така. Аз съм много активна в българската общност тук. Наскоро празнувахме 82-я рожден ден на един от най-известните български йоги Веселин Лучански. Това събитие беше в моята къща, защото е по-голяма. Говорихме и за изборите. Имаше най-различни мнения. Много хора са обезкуражени. Казваха: „Ама за кого да гласувам, защо да ходя?“. А имаше и други, които изявиха определени настроения, политически пристрастия. За мен лично е важно да се гласува, защото това е нашата родина, това е България. Ние, че живеем в чужбина от две десетилетия и повече, не значи, че се чувстваме по-малко българи. Напротив, българската общност в Торонто е много сплотена и всички милеем за България. Даже много познати вече се връщат, искат всячески да работят за доброто на родината."

Според Емилияна Благоева, за да излезе България от кризата, в която се е озовала, хората трябва да избират не между ляво и дясно, а между право и криво. Другото условие, което за нея е много важно, е:

"Хората, които гласуват, трябва да имат българско национално самосъзнание и - задължително условие - да говорят български език – допълва Емилияна Благоева. – Моите деца са първо поколение родени в Канада. Условието ми е те да говорят български, независимо дали ще живеят в България или не. Това се повтаря всеки ден и аз лично държа децата ми да израснат в българска култура и с български традиции и обичаи."

Събеседничката ни от Торонто се надява, че този път изборите ще доведат до стабилен парламент, а начело на държавата ще застанат хора, които са професионалисти, не са корумпирани и наистина милеят за България и просперитета на страната.

Снимка: личен архив

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27