Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Президентът свиква новоизбрания парламент на Велика сряда

Президентът Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 49-то Народно събрание на 12 април, сряда, от 10 часа, обяви прессекретариатът на държавния глава. Радев издава указа, както обеща, в първия работен ден, след като Централната избирателна комисия обяви имената на новите депутати.

По конституция президентът има месец, за да свика народните представители на първо заседание след датата на изборите. Но Радев заяви, че няма намерение да разтегля конституционната процедура за консултации с парламентарните групи и връчване на мандати за съставяне на правителство.

Вежди Рашидов от ГЕРБ ще открие първото заседание на парламента. На 71 години той е най-възрастният депутат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14
Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47