Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветя от децата на Болград пред паметника на Раковски

Снимка: Facebook / Болградская гимназия им. Г.С. Раковского

Учениците от Болградската гимназия "Г.С.Раковски" почетоха паметта на патрона на своята гимназия и положиха цветя пред паметника му в Болград, Украйна. "Историческата памет ни задължава да склоним глава пред този титан на българската история, имал при сърце желанието да помогне на нашите предци за откриването на Болградската гимназия, която днес с гордост и преклонение носи неговото име", написаха във "Фейсбук" от гимназията в деня, в който се навършват 202 години от рождението на революционера Г.С. Раковски. Гимназията е построена през 1858 г. с труда на български преселници.

.

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14