Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България обмисля да спре вноса на украинско зърно

| обновено на 16.04.23 в 16:37
Явор Гечев
Снимка: БНР - Пловдив

Страната ни обмисля да забрани вноса на украинско зърно по примера на Полша и Унгария, съобщи в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев. "Трябва да се запазят и българските интереси, още повече че когато две от държавите реагират по този начин, то ако ние не реагираме по сходен, натрупванията на българска територия може да станат още по-големи", обоснова се той.

Министърът каза още, че преди няколко дни е разговарял по темата с колеги от шест държави, а още през септември България е поискала реакция от Брюксел. По думите му, във вторник предстоят "комуникации с президента, който пряко има ангажименти в тази ситуация".

По повод решението на Полша и Унгария да прекратят вноса на украинско зърно от Европейската комисия коментираха, че едностранни действия в областта на търговията от държави членки на Европейския съюз са неприемливи.


БНР подкасти:

Още от категорията

Николай Денков и Кирил Вътев
(Снимки: БГНЕС, МЗХ)

Държавна лаборатория за изследване на пестициди се открива на границата с Турция

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на 29 февруари ще открият Държавна лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", на границата с Турция. Капацитетът на лабораторията ще осигурява официален..

публикувано на 29.02.24 в 06:10

Стокообменът между България и Гърция достигна рекордните 4,5 млрд. евро

Пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък на отношенията между България и Гърция, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, на брифинг в София. Споделяме един обмен по отношение на движението на граждани, посочи гостът..

публикувано на 27.02.24 в 14:17
Кирил Вътев

Земеделските министри на Европейския съюз търсят решения на кризата в селското стопанство

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва на днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от ресорното ведомство. Очаква се Белгийското председателство и Европейската комисия да..

публикувано на 26.02.24 в 07:00