Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Столтенберг: Украйна е готова да отвоюва още територии

Йенс Столтенберг
Снимка: БТА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази увереност, че Украйна е готова да започне успешно контранастъпление срещу руските войски. “Убеден съм, че тя ще бъде в състояние да освободи още повече земя”, заяви ръководителят на Алианса по време на срещата на формата “Рамщайн” в Германия, цитиран от АФП. Той каза още, че на Украйна вече са доставени няколко батареи за противовъздушна отбрана Patriot. Страната многократно настояваше за високотехнологичната система, с която да се защити от руските удари, а в края на март Пентагонът съобщи, че 65 украински военнослужещи са завършили обучение на техниката в САЩ и са се завърнали в Европа.

Украйна сформира нови военни подразделения, които да се появят на фронта, обяви президентът Володимир Зеленски, предаде ДПА. По думите му, фокусът изцяло е насочен върху осигуряването на всички средства за деокупацията на страната и връщането на земите и на хората от руски плен. Междувременно Русия продължава с атаките си срещу части от ключовия град Бахмут и бомбардира с дронове Киев и областите Полтава и Виница. Според украинското командване през тази нощ противовъздушната отбрана е свалила четири от петте дрона камикадзе “Шахид” при нападения в югоизточната част на страната и е отблъснала 53 атаки в районите на Бахмут, Авдеевка и Маринка.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел декларира, че Европейският съюз ще направи всичко по силите си, за да достави бързо на Украйна артилерийски снаряди, съобщи ДПА. Той разговаря с Дмитро Кулеба, след като украинският външен министър изрази неудовлетвореност от факта, че Евросъюзът се бави с изпращането на обещаните боеприпаси. “Неспособността на ЕС да изпълни собственото си решение за съвместно снабдяване на Украйна с боеприпаси е неудовлетворително и ще коства живота на още украинци”, написа Кулеба в “Туитър”. Преди месец Европейският съюз реши да снабди страната с над 1 млн. нови артилерийски снаряди, но все още не може да постигне съгласие между страните членки за условията, при които те да бъдат закупени.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45