Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната ни църква отбелязва Деня на Мироносиците

В третата неделя след Възкресение Христово, Православната църква отбелязва Неделя на светите Мироносици. При страданията на Иисус Христос, неговото разпятие и смърт, до самия край остават малцина, предимно жени. На третия ден, на разсъмване, според обичая на онова време, жените отиват на гроба, за да помажат тялото на Христос с благовония, но вместо безжизнен мъртвец те откриват празен гроб.

След като англелът Господен им казва да не Го търсят при мъртвите, те виждат първи Възкръсналия Спасител, който ги поздравява с думите: “Радвайте се!”. Неговите слова се превръщат завинаги в същност на християнската сила. Тези жени нямали никаква представа за наближаващото Възкресение и победата над смъртта. Те стояли при Кръста само заради любовта си към Христос, съпреживявали с Него и не оставили измъченото Му тяло, за да свършат всичко, което прави Любовта при последната раздяла. Заради тази любов, те първи узнават, че безнадеждна раздяла заради смъртта, никога вече няма да има. Това е Възкресението за жените Мироносици, което напомня, че единствени любовта и верността са светлината в мрака и призовава да запазим любовта и верността в света.

В този смисъл, чрез жените Мироносици, Бог въздига жената и ѝ отрежда водещо място в поддържането и укрепването на чистата християнска вяра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30

Светите първовърховни апостоли Петър и Павел полагат основите на Църквата

На 29 юни Църквата ни отбелязва празника на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър бил сред любимите Христови ученици, докато св. Павел бил сред най-ревностните гонители на християните. Първият следвал всяка стъпка на Спасителя и..

публикувано на 28.06.24 в 15:45