Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 неделни училища по света имат за свои покровители светите братя Кирил и Методий

На гости на неделното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Хага

7
Снимка: Facebook/ Българско училище „Св. Св. Кирил и Методий”, Нидерландия

Над 40 български неделни училища зад граница носят името на създателите на славянската азбука (глаголица) братята Кирил и Методий. На 11 май, когато Българската православна църква отбелязва деня на Светите равноапостоли и просветители, ние гостуваме на едно от тях – в административната столица на Нидерландия, град Хага. И там, както и в останалите школа, чийто патрон са съпокровителите на Европа, децата познават историята и  делото на двамата братя и са горди, че посещават часовете по български език, история и география.


Историята на това българско средище започва през 2006 година, когато е основано по идея и с подкрепата на родолюбиви родители. В началото училището се е намирало в нидерландския град Лайден.

"То започна изцяло като доброволческа организация на родители, които имаха желание децата им да научат български и да попиват българщината – разказва ни Мартин Петров, бивш член на училищното настоятелство. – Някои от родителите преподаваха по български език и история, но никой от тях не получаваше заплащане. Един от родителите ни преотстъпи офиса, в който работеше, тъй като в събота и неделя той беше празен. Скоро обаче помещението утесня, за да се събираме всички там и се наложи да наемем учебни стаи от едно училище в града. Това беше 2011-2012 година, когато и кандидатствахме за финансиране по програма „Роден  език и култура“, за да бъдем официално признати като неделно училище в Нидерландия. Тогава направихме сдружение, което регистрирахме според нидерландското законодателство като такова с идеална цел, под името „Училище Св.св. Кирил и Методий“, а целта му е да управлява обучителния процес."

Веднага след това започва и търсенето на професионални учители, наемани с трудови договори по нидерландското законодателство. Появява се и директор, който управлява школото заедно с Управителен съвет, в който влизат част от родителите на учениците. От септември 2018, всяка събота, децата вече учат в Хага, използвайки сградата на местно училище. "Броят им към момента е 158“ – уточнява директорът Радостина Шаренкова и допълва:

"В нидерландските и международните училища тук има един по-различен подход към преподаването – залага се най-вече на играта като начин на обучение. Затова и ние не можем да предложим нещо по-различно от това, тъй като децата разполагат само с два свободни дни, един от които прекарват при нас. Затова акцентът при обучението е свързан не толкова с преписването или заучаването наизуст, а се стараем да учим чрез игра или чрез правенето на неща с ръце – обяснява директорката и допълва, че предизвикателството пред учителите е голямо както заради многоезичната среда, така и заради начините, по които трябва да поднесат урока. – В някои от часовете ни гостуват родители, които разказват нещо, свързано с професията им, за любимите им занимания или за града в България, от който идват. Една от майките е инструктор по йога, друга обича да готви, трета ни разказа за Родопите и забележителностите там. Стараем се да дадем съвет на децата къде и как да прекарат ваканцията си, когато се прибират в България."

И все пак едно от основните предизвикателства за неделното училище е да направи от децата една сплотена и подкрепяща се общност. Как се постига това?

"Онова, което изключително сплотява и събира българите зад граница, е носталгията, а на нейна база могат да се намерят повече общи неща между хора, които на пръв поглед нямат кой знае колко общо помежду си – обяснява ни Мартин – Истината обаче е, че децата са много различни. Част от тях свързват цялото си съзнателно съществуване досега с България и идват оттам. Други пък свързват страната ни основно с ваканцията през лятото, баба и дядо и морето. Техните представи са доста по-идеалистични. От друга страна, училището е неделно и си мисля, че е твърде малко времето, което те прекарват заедно, за да могат да се превърнат в една силна и сплотена общност. Затова нашето училище се стреми да организира всякакви извънкласни мероприятия, които допълнително да сплотяват децата и родителите. Сред тях са курсове по народни танци, ателиета за изработването на различни изделия, почитането на традиции и обичаи, свързани с България."

Снимки: Facebook/ Българско училище „Св. св. Кирил и Методий”, Нидерландия


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37