Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство повика на среща посланика на РСМ в България

Снимка: БГНЕС

Днес, 9 май, министърът на външните работи Иван Кондов извика на среща в МВнР посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска, съобщи външното ни министерство. Министър Кондов изрази пред посланик Поповска силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на РС Македония на ГКПП "Ново село", които на 6 май 2023 г. не допуснаха влизането на територията на страната на българския евродепутат Андрей Ковачев, на Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет", както и на други трима български граждани, които са искали да отдадат почит към загиналите български военнослужещи във военното гробище в Ново село.

По време на разговора, министър Кондов заяви, че подобна мярка е необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Северна Македония се е ангажирала да спазва.

Беше посочено още, че е неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава членка на ЕС и МВнР очаква да бъде запознато с критериите, съгласно които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци.

Българският външен министър подчерта, че подобни действия на официални институции в Северна Македония, извършени не за първи път, имат негативен отзвук сред българската общественост и нанасят безспорна вреда на изграждането на добросъседски отношения между двете страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Турция е готова да преразгледа споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ”

На среща между българския и турския енергиен министър в Истанбул е било изразено желанието на българската страна за преразглеждане на споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ” за доставка на газ, а от турска – проявено разбиране и готовност за..

публикувано на 28.04.24 в 09:10

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18