Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдаваме почит на просветителите Св. св Кирил и Методий

Снимка: Facebook /Art Complex Anel, Sozopol

С множество прояви в страната и сред българските общности в чужбина на 11 май се чества паметта на светите солунски братя Константин-Кирил и Методий. Двамата просияли през IX век. Наричаме ги славянски просветители, защото дали просвета на славянските народи, като създали азбуката глаголица за славянския език. Тяхното дело започнало от мисията във Великоморавия е успешно продължено и развито от учениците им сред българските славяни. Постепенно новата писменост и книжнина са разпространени сред други славянски народи, чрез новата азбука кирилицата. Така за първи път официално с благословията на римския папа и на останалите поместни църкви е преодоляна догмата християнството да се разпространява само на латински, гръцки и староеврейски език.

От епохата на българското възраждане още преди възстановяване на  държавната си самостоятелност българите почитат 11 май, като национален празник на своята книжнина и просвета.

Папа Йоан Павел II обяви през 1980 г. св. св. Кирил и Методий за небесни покровители на Европа, а с енцикликата „Slavorum Apostoli“ определи делото им като духовен мост между културните и религиозни традиции на Източна и Западна Европа.

Вижте още:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30

България скърби за своя духовен пастир

Напусна ни една наистина светла личност, духовен баща и пастир на народа ни - обичания патриарх Неофит. Свещеници от Русенската епархия, която в продължение на 19 години беше оглавявана от дядо Неофит, посрещнаха с голяма тъга новината за кончината..

публикувано на 14.03.24 в 10:05