Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БАН: Малко вероятно е да приемем еврото до 2025 г.

Снимка: архив

По-висока инфлация в сравнение със средните стойности за Европейския съюз и ниски темпове на растеж – това предвижда макроикономическата прогноза за страната ни до 2025 г. на Института за икономически изследвания на БАН. Според нея малко вероятно е да изпълним критерия от Договора от Маастрихт, от който зависи присъединяването ни към еврозоната до 2025 г. Високите цени на енергоресурсите в международен план и войната в Украйна са изтъкнатите за това причини.

Икономистите прогнозират още реалният ръст на брутния вътрешен продукт да намалее до около 1,7% през т.г., а през следващата той да надхвърли 200 млрд. лв. Прогнозата за икономическия растеж варира между 3 и 3,5 на сто годишно.

БНР подкасти:

Още от категорията

Президентът е готов да наложи вето върху бюджет 2024

"Досега президент не е налагал вето върху закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите , не изключвам и такъв вариант". Това каза пред журналисти, в Бургас, президентът Румен Радев. Свидетели сме на серия от авантюри в..

публикувано на 27.11.23 в 14:12

Турският бизнес: България е вратата на Турция към Европа

Възможностите за инвестиции в България бяха представени пред близо 50 представители на турски компании от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева и изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова. Това стана на среща в..

публикувано на 25.11.23 в 11:43

През 2023 г. повечето заети в България чужденци са дошли за сезонна работа

Над 12 000 чужденци от държави извън ЕС са получили различни по вид разрешения за работа в страната ни от началото на годината. Според Агенцията по заетостта строителството е основният сектор, в който работят чужденците , като най-много те са в София,..

публикувано на 25.11.23 в 04:50