Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите честват 24 май с шествия и празнични прояви

4
Снимка: БТА

С празнични прояви в цялата страна и в българското духовно пространство в чужбина  българската общност чества Деня на светите братя Кирил и Методий, празник на българската азбука, просвета и на славянската книжовност.

Кулминация на празника в София беше столичното шествие, завършило с церемония пред Националната библиотека и паметника на равноапостолите Св. св. Кирил и Методий.

На събитието президентът Румен Радев каза: "Има един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник, за който не спорим. В деня на светите братя Кирил и Методий зарязваме злободневните дискусии, пози и титли. Крачим заедно в шествията…. На 24 май всички българи имаме повод да почувстваме уюта на нашия роден език, в него се завръщаме като свой дом, дори когато сме сами в мислите си или далеч от родината. Нека не забравяме, че ние живеем в езика и той живее чрез нас. Всички заедно подреждаме този единствен общ дом“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30