Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Противоречиви информации за сражения в Донецк и Запорожието

Снимка: Въоръжените сили на Украйна

Украинската армия не е успяла да развие успех при крупномащабното насткъпление на пет участъка от южнодонецкия фронт, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков. В боевете на 4 юни Украйна е задействала 23-та и 21-ва механизирани бригади твърди говорителят. Според Москва руската октбрана е убила 250 украински военни и е унищожила 16 танка и 21 бронирани машини, предава REUTERS с уточнението, че информацията не може да се провери.

Според руските военни блогъри украинската армия атакува в района на Запорожието, като при Угледар, Новодонецк и Великоновоселск е пробила предната линия на руската отбрана и е настъпила в дълбочина от 350 метра до 3 километра. Операцията е започнала с малки сили и след първоначалния успех украинците се опитват да разширят своето настъпление.

Руските пропагандатори ще разпространяват недостоверни твърдения в мащабна информационно-психологическа операция за украинското контранастъпление и украинските загуби предупредиха от укранското Стратегическо командване, предава УНИАН.

Лидерът на групировката „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви в Telegram, че при оттеглянето на неговите наемници от Бахмут са влезли в престрелка с руск части от 72-ра мотострелкова бригада, които се опитвали да минират пътя на тяхното отстъпление. В инцидента е бил пленен и пияния командир на бригадата подполковник Роман Виневитин. Публикувано е видео с офицера, който се признава за виновен за инцидента станал на 17 май. Пригожин обвини също руските части, че са изгубили позиции в покрайнините на Бахмут, които преди това са били удържани от „Вагнер“.

В Кремъл нямат разбиране, как да реагират на операцията на руските доброволци, сражаващи се на украинска страна в Белгородска област, анализира Институт за изследване на войната ISW. Според проникналите диверсанти от „Руския доброволчески корпус“ в района на Шебекино цари анархия. Цивилните сами се евакуират, като бягат от селата, докато руски военни мародерстват в изоставените домове и магазини.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05
Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48